Compromis over zeegrens doet Peru juichen en stelt Chili teleur

Het gebeurt niet vaak, maar gisteren is er een grens op de wereldkaart verschoven. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, het belangrijkste gerechtelijke orgaan binnen de Verenigde Naties, heeft besloten dat de zeegrens tussen Peru en Chili wordt aangepast.

De nieuwe grens is een slim compromis tussen de claims van Peru en Chili, buurlanden die ondanks een lange geschiedenis van rivaliteit tegenwoordig goede banden hebben.

Chili claimde altijd dat de zeegrens een rechte lijn volgde, parallel aan de evenaar, getrokken vanuit de kust. Peru vond dat de schuine lijn van de landsgrens tussen de landen moest worden geëxtrapoleerd op zee. Het betwiste gebied betrof 38.000 vierkante kilometer, een visrijk gebied waar jaarlijks zo’n 200 miljoen dollar aan vis wordt gevangen.

Het Internationaal Gerechtshof besloot de twee grenzen te combineren. De nieuwe zeegrens volgt eerst de evenaar, zoals Chili wilde, en buigt na 80 zeemijl af om de hellingshoek van de landsgrens te volgen.

Het besluit is in Peru met gejuich onthaald. „Ik ben iedere dag trotser Peruaan te zijn”, zei president Ollanta Humala. De zaak, die in 2008 werd begonnen door Peru, was uitgegroeid tot een kwestie van nationaal belang. Veel Peruanen voelen zich nog altijd gekrenkt door het verlies van grondgebied aan Chili in de Pacifische Oorlog, die duurde van 1879 tot 1883.

In Chili is teleurgesteld gereageerd, hoewel het land de rijkste visgronden vlak voor de kust behoudt. De Chileense president Sebastián Piñera sprak gisteren op televisie van een „jammerlijk verlies”. Vissers in de kustplaats Arica demonstreerden.