Caterpillar voorziet aantrekken bouw

Bijna eigenhandig stuwde Caterpillar, de Amerikaanse producent van bouw- en graafmaterieel, gisterochtend de Dow Jones-beursindex omhoog, tegen het wereldwijde beurzentij in. Met een combinatie van relatief goede kwartaalcijfers en een raming van resultaten voor 2014 die hoger uitviel dan analisten in Wall Street hadden verwacht, hielp de toonaangevende onderneming de index het terreinverlies aan het einde van de handelsdag klein te houden.

Het bedrijf, de grootste maker van graaf- en bouwapparatuur ter wereld, boekte in het vierde kwartaal van vorig jaar een winst van 1 miljard dollar, ofwel 1,54 per aandeel, een forse toename ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzet lag met 14,4 miljard dollar (10,5 miljard euro) hoger dan de verwachting van analisten.

Caterpillar schreef de winstgroei gedeeltelijk toe aan kostenbesparingen die het heeft doorgevoerd in reactie op stagnatie in de bouw en de mijnbouw. Het bedrijf heeft vorig jaar bijna 10.000 banen geschrapt en een aantal fabrieken gesloten of ingekrompen, om het hoofd te bieden aan afgenomen vraag van mijnbouwers naar materieel, wegens een neergang op de wereldmarkt voor grondstoffen. Vestigingen in Noord-Amerika en ook een fabriek bij het Belgische Charleroi werden gereorganiseerd.

Volgens het bestuur heeft de onderneming uit de Amerikaanse staat Illinois, die wegens zijn banden met de bouw en de grondstoffensector geldt als een graadmeter voor de wereldeconomie, inmiddels het ergste van de neergang achter de rug. Caterpillar verwacht dat de omzet dit jaar zal stabiliseren op ongeveer 56 miljard dollar, na een afname van 16 procent het afgelopen jaar. Het bedrijf voorziet een toename van 5 procent in de vraag naar bouwmaterieel, dankzij aanhoudend herstel van de bouw in met name Noord-Amerika, en voorspelt een wereldwijde economische groei van 3 procent.

Beleggers waren onder de indruk van de cijfers en van een aankondiging dat het bedrijf 10 miljard dollar aan aandelen wil terugkopen tot 2018. De koers van het aandeel Caterpillar steeg bijna 6 procent, tot ruim 91 dollar aan de New York Stock Exchange. Die stijging hielp om een algeheel verlies van de Dow Jones gisteren te beperken: de index sloot ruim 41 punten lager, ofwel 0,3 procent.

Toch plaatste Caterpillar enkele kanttekeningen bij de cijfers. Het bedrijf waarschuwt voor verdere pijn in de mijnbouw. De afzet van mijnbouwmaterieel als graafmachines zal dit jaar nog met 10 procent afnemen. Volgens bestuursvoorzitter Doug Oberhelman is het einde van de neergang voor grondstoffen echter in zicht. Als de cyclus eenmaal eindigt, zei hij, „komt de vraag vrij snel terug”.