Burgerwachten Mexico krijgen legale status

De Mexicaanse regering lijkt haar greep op de roerige deelstaat Michoacan enigszins terug te krijgen nu één van de vier leiders van het Tempelier-drugskartel is opgepakt. Ook kondigde de regering aan een overeenkomst te sluiten met de vigilantes, de gewapende, zelfbenoemde burgerwachten die sinds begin januari op verschillende plekken in Michoacán tegen het Tempelierkartel vechten.

Afgesproken is dat de burgerwachten een wapen mogen dragen, maar geregistreerd worden en alleen op bevel van het leger in actie mogen komen. Het gaat naar schatting van de vigilantes zelf om 20.000 man. „Niet door geweld, maar alleen door het institutionele werk van de overheid kan de orde hersteld worden”, zei minister van Binnenlandse Zaken Osorio Chong gisteren.

Met de arrestatie van Dionicio Loya Plancarte, beter bekend als El Tio (De Oom), brengt de regering het Tempelierkartel een belangrijke slag toe. Plancarte stond op de lijst van dertig meest gezochte drugsbaronnen in het land. Op zijn hoofd stond een prijs van 1,6 miljoen euro.

Het Tempelierkartel controleert de drugshandel in westelijk Mexico. Hun openlijk opereren in Michoacán heeft geleid tot de opkomst van burgerwachten, die vooral in Michoacán en het aangrenzende Guerrero een openlijke machtsfactor zijn geworden. De gevechten tussen burgerwachten en kartels noodzaakten de regering eerder deze maand het leger naar Michoacán te sturen. (AP, BBC)