Recordcijfers zijn voor de belegger niet spectaculair genoeg

Apple heeft in het afgelopen kwartaal opnieuw een recordaantal iPhones en iPads verkocht: respectievelijk 51 en 26 miljoen. Toch waren de cijfers teleurstellend; analisten rekenden op een verkoop van circa 55 miljoen iPhones.

Apple presenteerde gisteren de eerste kwartaalcijfers van het gebroken boekjaar. De verkoop viel extra tegen doordat de feestdagen in dit kwartaal vielen en het normaal een tijd is waarin mensen veel kopen. De koers van de Apple-aandelen daalde na de bekendmaking van de cijfers met 8 procent.

Inmiddels vier jaar geleden introduceerde Apple voor het laatst een nieuwe productiecategorie: de iPad. Traditiegetrouw zorgen lanceringen voor een stijging in de verkoopcijfers. Zo ging het eerder bij de iPhone, de iPad en iPod.

Van bestuursvoorzitter Tim Cook wordt nu verwacht dat hij een nieuw product lanceert dat de cijfers van het technologieconcern kan verbeteren. Volgens recente geruchten is Apple bezig met een nieuwere versie van de Apple TV, een slim horloge een grotere iPhone van bijna vijf inches.

De omzet over het afgelopen kwartaal bedroeg 57,6 miljard dollar (circa 42 miljard euro). Het technologieconcern boekte een winst van 13,1 miljard dollar.

Normaal gesproken eindigt het eerste kwartaal van 2014 pas op 31 maart. Apple hanteert een andere fiscale cyclus. Daardoor eindigt het vierde kwartaal van 2013 voor het concern al op 28 september. Het bedrijf ziet dit daarom als het eerste kwartaal van 2014.