Amerikaanse folklegende Pete Seeger (94) overleden

Pete Seeger tijdens de viering van zijn 90ste verjaardag in New York in 2009.
Pete Seeger tijdens de viering van zijn 90ste verjaardag in New York in 2009. Foto Reuters/ Lucas Jackson

De Amerikaanse troubadour, folkzanger en activist Pete Seeger is gisteren op 94-jarige leeftijd overleden. Seeger werd onder andere beroemd als lid van de band The Weavers.

Met The Weavers had hij hits als ‘If I Had a Hammer’ en ‘Goodnight Irene’.

Mentor voor onder anderen Dylan

Seeger werd gezien als mentor voor jongere folkzangers in de jaren ’50 en ’60, onder wie Bob Dylan en Don McLean. Bruce Springsteen bracht in 2006 het album ‘We Shall Overcome: The Seeger Sessions’ uit, zijn interpretatie van folksongs van Seeger. Springsteen noemde Seeger op diens 90ste verjaardag nog “een levend archief van de Amerikaanse muziek en het Amerikaanse geweten, bewijs van de macht die liedjes en cultuur hebben om geschiedenis een zetje te geven”.

Activistische carrière

Seeger zong in de jaren ’40 en ’50 voor de arbeidersbeweging en tijdens Vietnamoorlogprotesten in de jaren ’60, schrijft The New York Times. Ook jaren daarna was hij nog activistisch betrokken. Het nummer ‘We Shall Overcome’, door hem populair gemaakt, werd een bekend protestlied in de strijd voor gelijke rechten voor de zwarte bevolking in de VS.

Seegers associatie met de communistische partij, waarvan hij lid was geweest, achtervolgde hem jarenlang. Hij werd meer dan tien jaar van televisie geweerd. Door de regering werd er druk op hem gelegd om duidelijk te maken of hij had gezongen voor communisten. Seeger werd schuldig bevonden aan minachting van het Congres, maar dat werd in hoger beroep teruggedraaid.

Bekijk de documentaire ‘Pete Seeger: The Power of Song’ uit 2007: