Acht paspoorten van potentiële jihadgangers ingetrokken

Een Nederlands paspoort.
Een Nederlands paspoort. Foto ANP/ Lex van Lieshout

Acht mensen die naar Syrië wilden reizen, kunnen dat niet meer, doordat hun paspoort ongeldig is verklaard. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof zei in het programma De Ochtend op Radio 1 vanochtend dat het de eerste keer is dat op deze manier wordt geprobeerd te voorkomen dat mensen in het buitenland meedoen aan de jihad.

De acht waren ofwel in Syrië geweest of van plan te gaan. De beslissing om het paspoort vervallen te verklaren werd genomen op basis van informatie van het Openbaar Ministerie, de politie of de inlichtingendiensten.

Het ongeldig verklaren van de paspoorten is “de afgelopen periode” gebeurd, zo zei Schoof. De mensen van wie het paspoort is ingetrokken, kunnen in beroep gaan tegen het vervallen van hun paspoort. Schoof noemt de maatregel “effectief”, maar zegt te moeten afwachten hoe de bestuursrechter erover oordeelt.

‘Belangrijke ontwikkeling’

Nrc.next-redacteur Andreas Kouwenhoven, die veel over het onderwerp schrijft, noemt het een belangrijke ontwikkeling:

“Iedereen mag normaal natuurlijk reizen, maar het toont aan dat ze erg met de jihadreizigers in de maag zit. Ze zijn bang dat mensen geïndoctrineerd worden. Het niet meer laten afreizen naar Syrië is een effectieve manier om ze tegen te houden.”