700 brieven van Himmler

Lezen // Himmlers brieven Die welt www.welt.de/geschichte/himmler Ook in het Engels te lezen

De Duitse krant Die Welt publiceerde gisteren een verzameling brieven die geschreven zijn door Heinrich Himmler, de leider van de SS in nazi-Duitsland. De brieven, onder meer liefdesbrieven aan zijn echtgenote, zijn nog niet eerder in het openbaar verschenen.

De brieven van Himmler werden gevonden in een privéverzameling in Israël. Jarenlang dacht men dat zijn persoonlijke documenten verloren waren gegaan, maar nu blijken er nog talloze brieven en foto’s overgebleven.

De krant maakt een achtdelige serie van de brieven. Het tweede deel verscheen gisteren, in het Duits in een mooi opgemaakte online vorm, maar ook in het Engels. Het laatste deel verschijnt zondag. Die Welt laat de wereld, 69 jaar na zijn zelfmoord, kennismaken met een andere Himmler. In zo’n 700 brieven aan zijn vrouw, die hij altijd buiten de publiciteit wist te houden, ondertekent hij bijvoorbeeld regelmatig met „Dein Heini” of „Euer Pappi”.