Wüst op 3.000 meter ten onder tegen Pechstein na val in training

Twee weken voor het begin van de Winterspelen in Sotsji heeft schaatsster Ireen Wüst een drie kilometer verloren van Claudia Pechstein, die ze onlangs bij de EK nog verpletterend versloeg. Bij trainingswedstrijden in het Zuid-Duitse Inzell won de 41-jarige Duitse de afstand zaterdag in een nieuw baanrecord van 4.00,92. Wüst eindigde in 4.02,02 als tweede, voor Anouk van der Weijden (4.05,82).

Een dag voor de wedstrijden was Wüst in de Max Aicher Arena hard ten val gekomen tijdens de training. De Europees kampioene reed net op volle snelheid achter ploeggenoot Wouter Olde Heuvel door de bocht, toen ze plotseling onderuit schoof. De Amerikaanse coach Peter Mueller was als eerste in de buurt bij de TVM-schaatsster, die last had van hoofdpijn en een snee in haar enkel.

Begeleid door haar eigen coaches Gerard Kemkers en Geert Kuiper ging Wüst, die zelden valt, een kwartier later toch weer het ijs op. „Vandaag stijf en stram maar alles doet het nog”, twitterde ze na haar „solide” race op de drie kilometer.

Pechstein, die eerder deze maand tijdens de EK in Hamar nog opvallend hard doortrainde en pas als zevende eindigde, toonde met haar baanrecord in Inzell dat ze in Sotsji nog altijd tot de kanshebbers behoort op de lange afstanden.

Bij de mannen verbeterde de Konrad Niedzwiedzki eveneens het baanrecord op de drie kilometer. De Poolse middenafstandspecialist, die meetraint met de TVM-ploeg, kwam zaterdag tot 3.41,11. De Kazachstaan Dmitrij Babenko uit de CBA-ploeg van Mueller eindigde als tweede in 3.42,71; een dag later zette Jorrit Bergsma 3.44,73 op de klok.

Sven Kramer was zaterdag ruim de snelste op de 5.000 meter, met 6.13,10. Gisteren voltooide Bob de Jong die afstand in 6.23,71.

Op de 1.500 meter wonnen Koen Verweij (1.46,01) en de Russin Jekaterina Lobysjeva (1.56,15). De Belg Bart Swings was in 1.10,72 de snelste op de 1.000 meter.