Louise Fresco voorzitter

Foto floren van olden

Louise Fresco wordt vanaf 1 juli bestuursvoorzitter van Wageningen University & research Centre (WUR). Ze volgt Aalt Dijkhuizen op, die de functie twaalf jaar vervulde. Fresco, geboren in 1952, deed als landbouwkundige eind jaren 70 veldwerk in Papoea-Nieuw Guinea en Zaïre. Ze promoveerde in 1986 aan de Wageningse universiteit op een onderzoek naar cassaveteelt in Afrika. Van 1990 tot 1997 was ze in Wageningen hoogleraar plantaardige productiesystemen. Daarna werkte ze negen jaar bij de Wereldvoedselorganisatie in Rome, onder meer als plaatsvervangend directeur-generaal. In 2006 werd ze universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Ze richt zich op mondiale duurzame ontwikkeling. Fresco is commissaris bij Rabobank Nederland en niet-uitvoerend bestuurder bij multinational Unilever. Ze schreef elf boeken, en is columnist van deze krant. (NRC)