Vitesse boekt weer flink tekort in 2013 - ‘vrees voor volgend seizoen’

Het logo van Vitesse. Foto NRC / Robin van Lonkhuij

Vitesse heeft in het afgelopen jaar een netto verlies van 24,5 miljoen euro geleden. Dat laat de voetbalclub vanavond in haar financieel jaarverslag over de periode 1 juli 2012 tot en met 30 juni 2013 weten. Daarmee valt de club nog net binnen de regels voor Financial Fair Play.

Vitesse liet gisteren al weten dat de jaarcijfers van vandaag “slecht nieuws” voor de club zouden betekenen. Eigenlijk zou de communicatie-afdeling al voor Kerst de cijfers bekend hebben willen maken, maar de clubleiding vond het zo goed gaan met het team dat ze bang was dat de slechte cijfers de ‘flow’ zouden doorbreken. Daarom komen de cijfers nu pas vier dagen voor de uiterste inleverdatum

Vitesse valt net binnen regels UEFA

De regels voor Financial Fair Play van de UEFA stellen dat een club over een periode van drie jaar maximaal een tekort van 45 miljoen mag hebben als de eigenaars van de club dat verlies dekken. Als de club daar niet aan voldoet, wordt de toegang tot Europees voetbal ontzegd in het volgend seizoen.

In de periode 2011-2012 had Vitesse een verlies van 22,7 miljoen euro. De eigenaren van de club dekten het verlies van beide jaren via een fiscale constructie. Vitesse heeft, na aftrek van afschrijvingen en andere kosten, over de twee periodes een totaal verlies van 43 miljoen euro en blijft daarmee net binnen de regels vallen.

Vrees voor volgend seizoen

Daarmee is de dreiging nog niet voorbij, schreef onze voetbalredacteur Bart Hinke, die niet had verwacht dat het verlies voor Vitesse dit jaar nog groter dan vorig jaar zou zijn:

Grote vrees is de UEFA-toets voor Europees voetbal in 2015-16, als het opgetelde verlies over drie seizoenen (2011-12, 2012-13 en het huidige) niet groter mag zijn dan 45 miljoen euro. Er moet dus verbetering in het lopende boekjaar zijn om de afgelopen seizoenen te compenseren.

Dat betekent dus wel dat Vitesse voor komend jaar nog maar weinig verlies mag maken, omdat het anders een seizoen niet aan Europees voetbal mag doen. En dat net terwijl het verder zo goed gaat voor de nummer twee van de eredivisie, een plek die recht geeft op de voorronde van de Champions League. Volgens Hinke wordt het volgend jaar krap met een marge van slechts 2 miljoen verlies voor de club.

Vitesse heeft de hoop dat de verkoop van voetballers Wilfried Bony en Marco van Ginkel, in totaal ruim 20 miljoen euro die meetelt voor volgend boekjaar, het verlies volgend jaar tempert. De opdracht is, aldus Vitesse, “om de komende tijd het verschil tussen inkomsten en uitgaven in stappen te verkleinen.” Algemeen directeur van Vitesse Joost de Wit heeft er “alle vertrouwen in dat wij hierin slagen”.

    • Anouk van Kampen