Het einde van het 1-euro-ontbijt bij de Ikea in Delft

Wat is het 1-euro-ontbijt van Ikea?

In 2006 introduceerde Ikea Nederland het 1-euro-ontbijt, tot voor kort iedere dag te koop tussen 09.00 en 10.30 in alle filialen die ’s ochtends open zijn. Anno 2014 bestaat het menu uit een hardgekookt ei, een kaiserbol, een croissant, een kuipje boter, jam, één plak kaas en zo veel koffie of thee als je op kunt.

Wat is ermee aan de hand?

‘1-euro-ontbijt Ikea sneuvelt in strijd tegen files Delft’, kopte Omroep West vorige week op de site. De meubelwinkel zou het ontbijt afschaffen om de lange files op zondag tegen te gaan. Het bericht werd overgenomen door veel (online) kranten en zorgde voor lichte paniek. Op sociale media concludeerden mensen dat het ontbijt overal zou verdwijnen. Het bericht van Omroep West klopt niet, zeggenwoordvoerders van Ikea en Rijkswaterstaat. Sinds 4 januari serveert Ikea Delft op zaterdag en zondag geen 1-euro-ontbijt meer. Woordvoerder Suzanne Bouten zegt dat het ontbijt is afgeschaft omdat de wachttijd in de winkel te lang was. Klanten stonden gemiddeld 45 minuten in de rij. De drukte die daardoor ontstond, vonden klanten onprettig. Het 1-euro-ontbijt is daarom vervangen voor een duurder, uitgebreider menu, volgens Ikea. De files bij Ikea Delft ontstaan vooral aan het begin van de middag, zegt Rijkswaterstaat – er kan dus geen verband zijn met het ontbijt. Bij de vestigingen in Delft en Hengelo staan het vaakst files: dat komt volgens Rijkswaterstaat doordat de afritten daar kort zijn. Ze lopen daardoor snel vol en daar heeft het verkeer op de snelweg last van.

Wie komen er ontbijten?

Ikea doet onderzoek naar het publiek dat afkomt op het ontbijt, maar wil de cijfers niet vrijgeven. De woordvoerder heeft wel gehoord dat er veel gepensioneerden op af komen. In het weekend zijn er meer gezinnen. Informatie over aantallen wil Ikea ook niet kwijt – „bedrijfsgeheim” – maar de woordvoerder spreekt van „duizenden ontbijtjes per dag”. Is zo’n goedkoop ontbijt wel rendabel? „Dat is het geheim van de smid”, laat de woordvoerder weten. „Het is in ieder geval kostendekkend.” Winst maken is volgens Bouten niet het doel van het ontbijt: „Het gaat ons vooral om een blijk van gastvrijheid.” Past het 1-euro-ontbijt in de bedrijfsfilosofie van Ikea, die voorschrijft dat mensen meer kopen als ze langer in de winkel blijven? Het exacte idee erachter is ook „bedrijfsgeheim”, maar de reden dat Ikea-oprichter Ingvar Kamprad restaurants in zijn winkels liet maken, is inderdaad omdat ze dan meer geld zouden uitgeven, zegt de woordvoerder.

Is dit het einde van het 1-euro-ontbijt?

Volgens Bouten zijn er geen plannen om het 1-euro-ontbijt in andere filialen dan Delft af te schaffen. Maar als uit filiaalonderzoek blijkt dat klanten de eventueel ontstane drukte onprettig vinden, zoals in Delft, kunnen daar wel gevolgen aan worden verbonden.

Hoe is het nu in Delft?

Afgelopen zaterdag was er slechts milde filevorming in de Ikea-vestiging te Delft: klanten hoefden hooguit 5 minuten te wachten op hun ontbijt, dat nu 3,95 kost en bestaat uit twee harde bollen, een croissant, boter, jam, een gebakken ei, een plak zalm, een plak kaas, yoghurt met muesli, jus d’orange en all you can drink koffie of thee. De gemiddelde wachtrijen van 45 minuten lijken dus te zijn verholpen. Wel heerste er verwarring bij sommige klanten. Waar was het goedkope ontbijt waar zij voor kwamen gebleven? Buiten op de snelweg was het afgelopen weekend druk als vanouds: zondag om 14.15 moest de afrit naar Ikea Delft worden afgesloten vanwege file.

    • Kim Bos