Verdachten Rotterdamse examendiefstal voor de rechter

Foto ANP / Robin Utrecht

De rechtbank in Rotterdam buigt zich vanaf vandaag over de examenfraudezaak. Elf jongeren die worden verdacht van betrokkenheid bij de examendiefstallen bij de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun moeten zich deze week verantwoorden. Ze horen woensdag welke straf het Openbaar Ministerie voor ze in gedachten heeft.

De jongeren, twee meisjes en negen jongens, worden verdacht van de daadwerkelijke diefstal van de examens, betrokkenheid daarbij of het daarna verder verspreiden van de examens. Uit de islamitische school zijn 27 eindexamens gestolen. Het ging om vijftien vwo-, tien havo- en twee vmbo-examens.

Dieven kwamen school binnen via dakraam

Acht van de verdachten waren eindexamenleerlingen van het Ibn Ghaldoun. De andere drie verdachten zijn een niet-eindexamenkandidaat, een oud-leerling van de islamitische school en een eindexamenkandidaat van een andere school. Laatstgenoemde deed examen op het vbmo en wordt ervan verdacht de inbrekers ertoe te hebben aangezet twee vmbo-examens te stelen.

De dieven kwamen de school binnen via een dakraam. Ze zijn eind april, begin mei waarschijnlijk meerdere keren in het pand geweest. Waarschijnlijk maakten ze geen gebruik van een in 2010 zoekgeraakte sleutel van de kluisruimte.

De daders maakten vermoedelijk foto’s van de examens en legden de originelen weer terug. De examens werden vervolgens via internet en usb-sticks verder verspreid.

Degene die het vwo-examen online zette is waarschijnlijk een 19-jarige Rotterdammer die in oktober werd aangehouden. Hij heeft volgens justitie ingebroken op duizenden computers en wordt onder meer vervolgd voor het hacken van de computer waarmee het examen op internet is gezet. Een Rotterdammer die in mei werd aangehouden voor het publiceren van het examen is inmiddels geen verdachte meer.

Foto ANP / Robin Utrecht

Woensdag formuleert OM strafeis

De rechtbank in Rotterdam begint vandaag met de zaken van de negen meerderjarige verdachten. Een dag later staat de behandeling van de zaken tegen de twee minderjarige verdachten op het programma. Die vindt achter gesloten deuren plaats. Justitie wilde ook deze zaken in het openbaar behandelen, maar de rechtbank wees een verzoek daartoe af. Woensdag formuleert het OM in alle zaken de strafeis.

Als de verdachten worden veroordeeld, moeten ze waarschijnlijk ook een fikse schadevergoeding betalen. Het College voor Examens wil de gemaakte kosten voor de examens die opnieuw moesten worden gemaakt op de daders verhalen. Hoe hoog de claim wordt is nog niet duidelijk, maar volgens het college kost het een ton om een examen opnieuw te maken, produceren en distribueren.

De Rotterdamse scholengemeenschap werd in oktober failliet verklaard doordat staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker de geldkraan had dichtgedraaid. De ruim zeshonderd leerlingen zijn ingeschreven bij de christelijke scholengemeenschap Melanchthon. Ze krijgen nog les op dezelfde locatie, maar van andere docenten. (Novum)