Tv-kijkers willen niet wachten

Harold verliet Utopia al op dinsdag, maar in de tv-uitzending vrijdag liep hij nog gewoon te klagen over zijn zere voet. Nieuwkomers Ruud en Laura („Op haar billen staat de tekst ‘Bad Girl’”) zijn vorige week al gearriveerd, maar dat toont de televisie op zijn vroegst vanavond.

Ineens viel het op: Utopia op tv loopt achter. De dagelijkse uitzending van de realityserie toont pas vijf dagen later wat er in de loods in het Gooise Crailo gebeurt. Terwijl je dat op de website (610.000 bezoekers per week) live kunt volgen; nu nog gratis, maar straks voor 2,50 euro per maand. Tv-kijkers vinden die vertraging bezwaarlijk. Nadat het kijkcijfer op woensdag was gedaald naar 796.000, hield de website een enquête onder de Utopia-volgers. Van de 14.000 respondenten onderschreef 88 procent de stelling: „De ruimte tussen tv en internet moet geminimaliseerd worden.”

SBS geeft daar snel gehoor aan. René Oosterman, zendermanager van SBS 6 laat weten dat vanaf vandaag de vertraging wordt verkleind tot ‘enkele dagen’.

Waarom werkt de zender überhaupt met vertraging? De website meldt bij de enquête: „Televisie maken kost nu eenmaal tijd. Zeker als je de verhalen goed wilt vertellen en het er goed verzorgd uit wilt laten zien.” Oosterman: „Die tijd is noodzakelijk voor het selecteren van de verhaallijnen, voor de montage en de nabewerking. We hadden niet verwacht dat de kijker dat als storend zouden ervaren.”

Thomas Notermans van producent Talpa: „Bij De Gouden Kooi (2006) zaten er ook vijf dagen tussen en niemand vond dat erg.” Het grote verschil met toen en nu is het enorme bereik van sociale media. Notermans: „Via sociale media stuurt iedereen meteen de nieuwste filmpjes en nieuwtjes van Utopia door. Dat maakt de mensen ongeduldiger.”

    • Wilfred Takken