Terugkijken: spraakmakende eerste aflevering programma Eén op Eén

Hein Verbruggen.
Hein Verbruggen. Foto ANP / Olaf Kraak

Vanavond zond (opmerkelijk genoeg) Nederland 2 het nieuwe live programma Eén op één uit, waarin Sven Kockelmann en Eva Jinek beurtelings iemand interviewen. En de eerste aflevering was meteen al spraakmakend: Kockelmann interviewde de in opspraak gekomen voormalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen.

Oud-voorzitter van de wielerunie Verbruggen benadrukte tegenover Kockelmann, de man van het confronterende interview, opnieuw dat er niets klopt van het verhaal van Lance Armstrong dat hij positief zou hebben getest op dopinggebruik. “Hij liegt. Ik ben het slachtoffer van een lekker verhaal”, zegt Verbruggen in de opmerkelijke televisieverklaring.

De Amerikaanse oud-renner Armstrong, die zijn zeven tourzeges moest inleveren na zijn dopingbekentenis, vertelde eind vorig jaar dat Verbruggen in 1999 een positieve test van hem liet verdwijnen. “Ik heb nooit iets onder het vloerkleed geschoven”, ontkende de Nederlander die lezing vanavond. “Hij heeft nooit positief getest.” Volgens Verbruggen is het onmogelijk een positieve test te laten verdwijnen.

Verbruggen nam zelfs een e-mail van Armstrong mee om zijn gelijk te bewijzen, waarin hij zou schrijven nooit positief te zijn geweest. Waarom Armstrong dit dan zou zeggen, werd niet echt duidelijk:

“Hij zal er zijn redenen voor hebben. Misschien krijgt hij geld voor de interviews.”

Positief over programma, minder over Verbruggen

De aflevering zorgde meteen voor veel reacties op Twitter, onder andere van Thijs Zonneveld, die destijds voor NRC over Verbruggen en Armstrong schreef en sceptisch is over Verbruggens verklaringen:

Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Ah. Dus het is allemaal de schuld van de renners. Alweer. #heinverbruggen
Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Beste meneer Verbruggen, mag ik u nog eens herinneren aan deze uitspraak? http://t.co/iFguIWQWvW
Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Beste meneer Verbruggen, waarom vergeleek u epo met het nemen van een bordje spaghetti?
Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Beste meneer Verbruggen, waarom heeft u geld aangenomen van Lance A.?

En ook anderen waren kritisch:

Twitter avatar vosarjen Arjen Vos Tja, Hein Verbruggen… Hij oogde erg gespannen. Maar liegt hij of liegt hij niet? #eenopeen
Twitter avatar JeroenBlaauw DiMaggio Ooooow… #Verbruggen is slachtoffer! Nu vallen de puzzelstukjes op z’n plaats. #eenopeen
Twitter avatar RardvKollenburg Rard van Kollenburg #eenopeen Hein Verbruggen heeft verdacht veel weg van een renner die zit te ontkennen ooit doping te hebben gebruikt.

Maar minder over het programma zelf:

Twitter avatar vd_stefan Stefan vd Bergh #eenopeen spannende gesprekken duren zo vaak veel en veel te kort:). Leuk programma.
Twitter avatar robindejager Robin de Jager Mooie kickoff @EenopEenTV met Hein Verbruggen. Alle antwoorden perfect onderbouwd, doordacht en sterk. Bewondering voor de kalmte! #EenopEen
Twitter avatar SanderSas Sander ’t Sas #eenopeen superspannend interview met Verbruggen! Goed programma, afgrijselijk decor, dat wel… Maar kniesoor die daar op let

Behalve over het decor dan:

Twitter avatar HenkKrol Henk Krol Als ze nu eens de lampen op de achtergrond in het decor van #eenopeen in één stand laten branden. Zo word je er horendol van.
Twitter avatar boudewijngeels Boudewijn Geels Godskolere wat een afgrijselijk decor! #eenopeen

Kijk de hele aflevering hier terug:

Het programma wordt vanaf nu dagelijks in 25 minuten op twee bij KRO-NCRV uitgezonden. Gesprekspartners zijn politici en mensen die recent in het nieuws zijn geweest of een interessant verhaal te vertellen hebben.