Syrië-overleg in Genève vandaag zonder resultaat beëindigd

De Syrische minister van Informatie, Omran al-Zoubi, praat de media bij op het Europese hoofdkwartier van de VN in Genève. Foto AP/Martial Trezzini

Delegaties van de Syrische regering en de oppositie spraken vandaag in Genève voor het eerst rechtstreeks over de politieke toekomst van hun land. De verwachtingen kwamen uit: na een uur werd de bijeenkomst beëindigd, en zij leverde niets op.

Een van de vertegenwoordigers van de oppositie sprak van een ‘dialoog tussen doven’. De Syrische president Bashar Assad denkt er niet aan af te treden om plaats te maken voor een overgangsregering. Voor de oppositie is Assads vertrek een eis waarover niet onderhandeld kan worden.

De regeringsdelegatie presenteerde aan het begin van het overleg een rapport waarin de noodzaak werd benadrukt van het bestrijden van terrorisme. Ook moet er wat de regering betreft een einde komen aan de financiering en bewapening van rebellen door groepen van buiten Syrië en landen die de opstandelingen een warm hart toedragen.

‘Rapport is een blijk van goede wil’

Een adviseur van Assad noemde het rapport een ‘blijk van goede wil’ en zei verrast te zijn dat de oppositie het van tafel veegde. Volgens de oppositie past het rapport niet bij het hoofdonderwerp van de conferentie: het instellen van een overgangsregering.

Murhaf Joueijati van de oppositionele Syrische Nationale Coalitie hekelde de instelling van de regeringsdelegatie:

“Ze stelden zich steeds agressiever op en begonnen ons op dictatoriale wijze de les te lezen. We zagen het nut er niet van in om door te praten omdat het een dialoog der doven leek te worden.”

Brahimi spreekt later op de dag nog afzonderlijk met beide partijen. Gisteren werd een bescheiden succesje geboekt op de conferentie. De regering en oppositie bereikten overeenstemming over een vrijgeleide voor vrouwen en kinderen in de belegerde stad Homs. (AP/Novum)

Peter Zantingh schreef een uitgebreid uitlegartikel over het voortdurende geweld in Syrië dat je hieronder kunt lezen:
De tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen