Grand Canyon is niet zo oud

De Grand Canyon bij Tusayan, Arizona. Foto AP

De Grand Canyon, het wereldberoemde kloofdal in de Amerikaanse staat Arizona, is niet 70 miljoen jaar oud, zoals in 2012 in Science werd gesteld, maar slechts 5 miljoen jaar. Dit schrijven Amerikaanse onderzoekers in Nature Geoscience van 26 januari. Ze maten de ouderdom van vier van de vijf segmenten van de nu ruim 400 kilometer lange en 1500 meter diepe Grand Canyon. De twee middelste segmenten zijn wel heel oud. De ene werd tussen de 70 en 50 miljoen jaar geleden tot de helft van zijn huidige diepte uitgesleten, bij de andere gebeurde dat tussen de 25 en 15 miljoen jaar geleden. Maar de twee buitenste (oostelijke en westelijke) segmenten zijn pas 5 tot 6 miljoen jaar geleden ontstaan. Pas zo’n 5 tot 4 miljoen jaar geleden werden de verschillende segmenten met elkaar verbonden en kon de huidige Coloradorivier door de gehele structuur heen stromen. Sindsdien heeft deze rivier de kloof tweemaal zo diep gemaakt. (NRC)