Romige ragout is het beste troostvoedsel

Pasteitjes. Het woord viel tijdens het spreekuur van Dr. Cook en toen het eenmaal gevallen was, kon de dokter het niet meer uit haar hoofd krijgen. Eten dat ons gelukkig maakt is vaak eten dat we van vroeger kennen.

En van alle soorten troostvoedsel die ze zich uit haar jeugd herinnerde – tomatensoep met balletjes, rijst met boter en suiker, elleboogjesmacaroni met ham en kaas (en Maggi) – waren pasteitjes misschien wel de allereffectiefste.

Knapperige, knisperende, boterige bladerdeegbakjes gevuld met gulpende, warme, rijke, romige ragout. Eén hap en weg was de pijn van een geschaafde knie, het verdriet over een gekaapte vriendin, het chagrijn over een verloren spelletje Monopoly, de boosheid over het verklikte geheim.

Doe alle ingrediënten tot en met de fond in een pan. Voeg 700 ml water en een halve tl zout toe en breng langzaam aan de kook. Schuim af en laat zachtjes 2,5 uur trekken. Snijd het vlees in stukjes en houd apart. Zeef de bouillon en blancheer de champignons erin. Meet 500 ml bouillon af. Laat de boter smelten in een pan met zware bodem en voeg de bloem toe. Voeg al kloppend, scheutje voor scheutje de bouillon tot een gladde, gebonden saus ontstaat. Laat de roux 15 minuten garen en roer intussen zeer regelmatig. Voeg het vlees en de champignons toe en laat alles goed warm worden. Klop de eidooier los met de slagroom. Haal de pan van het vuur en roer het roommengsel door de ragout (nu niet meer laten koken!). Proef en breng verder op smaak met zout, peper en citroensap. Maak af met peterselie. Warm de pasteibakjes op in de oven (of maak ze à la minute van het bladerdeeg, zie voor instructies www.etenenzo.nl). Schep de ragout in de bakjes en serveer direct.

Het troosteten-spreekuur van Dr. Cook is nog steeds geopend. Volgende patiënt!

    • Janneke Vreugdenhil