Wapenbezit leidt tot moord en suïcide

Wie een vuurwapen in huis heeft, loopt een drie keer verhoogd risico zelfmoord te plegen en een twee keer zo hoog risico om vermoord te worden. Voor mannen is het risico op zelfmoord het grootst, voor vrouwen om vermoord te worden. Dat blijkt uit een meta-analyse die deze week gepubliceerd is in het medische vakblad Annals of Internal Medicine.

In de studie worden de resultaten van vijftien eerder gepubliceerde, overwegend Amerikaanse, studies samengenomen.

Meer dan de helft van alle Amerikaanse zelfmoorden wordt gepleegd met een pistool of geweer, en tweederde van alle moorden. In meer dan eenderde van alle Amerikaanse huishoudens is een vuurwapen aanwezig.

De studie biedt nieuwe munitie voor de discussie over de vraag of vuurwapenbezit van burgers leidt tot meer geweld of tot extra veiligheid. Dit onderzoek toont aan dat een hoog aantal zelfmoorden in een gebied sterker samenhangt met vuurwapenbezit dan met andere risicofactoren zoals psychiatrische aandoeningen, idealiseren van zelfmoord of het pogingen tot zelfmoord.

In een begeleidend commentaar schrijft Harvard-onderzoeker David Hemenway dat het effect van moorden door privaat vuurwapenbezit in deze analyse nog sterk is onderschat. Het onderzoek keek namelijk alleen naar moorden die gepleegd waren binnen huishoudens met een vuurwapen. Hij wijst op recente schietdrama's op Amerikaanse scholen en universiteiten, waarbij leerlingen de wapens van hun ouders gebruikten om medeleerlingen en docenten neer te vermoorden. Vuurwapenbezit is niet alleen een extra risico voor gezinsleden, maar voor de hele gemeenschap, aldus Hemenway.