Resolutie VN: geen losgeld meer voor terroristische groepen

Foto EPA / Justin Lane

De VN-Veiligheidsraad heeft vanmiddag een resolutie aangenomen waarin alle landen worden opgeroepen niet langer losgeld te betalen aan kidnappers die het geld gebruiken om terroristische groepen te financieren. Dat meldt persbureau AP.

Volgens de Britse ambassadeur Mark Lyall Grant is gijzeling de voornaamste bron voor de financiering van terroristische groepen geworden. De laatste drieënhalf jaar zouden aan Al-Qaeda gelieerde groepen en andere terroristische organisaties 105 miljoen dollar in losgeld hebben verzameld. Volgens hem geeft de resolutie een duidelijk signaal dat de internationale gemeenschap er verenigd voor zorgt dat gijzelingen “niet langer als lucratief” worden gezien door terroristen.

Groot-Brittannië nam het initiatief voor de resolutie. Het besluit is bindend voor de 193 lidstaten van de Verenigde Naties, maar er staan geen sancties op het niet naleven ervan.

    • Anouk van Kampen