Poolse geheime dienst kreeg geld van CIA voor geheime gevangenis

De Poolse geheime dienst heeft tien jaar geleden van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA vijftien miljoen dollar gekregen als dank voor het gebruik van een gebouw als geheim ondervragingscentrum. Dit heeft de Washington Post gemeld, met als bron anonieme voormalige CIA-medewerkers.

Het onderzoek van de Poolse justitie naar deze zaak, onderdeel van een groter opgezet CIA-programma om terreurverdachten in buitenlandse gevangenissen te martelen, loopt al vijf jaar. Mensenrechtenactivisten hebben gezegd dat er voldoende harde bewijzen zijn dat het opleidingsinstituut voor Poolse geheim agenten door de CIA is gebruikt om vermeende leden van Al-Qaeda te ondervragen, en dat daar is gemarteld. Wegens de politieke gevoeligheden zou het onderzoek worden vertraagd. Poolse regeringsfunctionarissen hebben gezegd dat samenwerking met Amerikaanse inlichtingendiensten essentieel is voor de nationale veiligheid.

Dat de Poolse geheime dienst is betaald door de CIA, was nog niet eerder naar buiten gekomen. Het geld zou in twee grote kartonnen dozen zijn overhandigd.

In een reactie zei premier Tusk vrijdag: „De beschuldigingen [...] gaan over gevangenissen van en marteling door de CIA, niet door Polen maar door Amerikanen. Onafhankelijk van de conclusie van aanklagers over de verantwoordelijkheid van Poolse ambtenaren in deze zaak, is onze rol de belangen van de Poolse staat te bewaken.”

Het artikel in de Washington Post bevat een aantal nieuwe details. In het gebouw, in een bos in het noordoosten van het land, is volgens de krant ook Khalid Sheikh Mohammed, een van de bedenkers van de aanslagen op 9/11, blootgesteld aan ‘waterboarding’, waarbij het hoofd van een ondervraagde lang onder water wordt gehouden. Mohammed zit nu vast in de Amerikaanse basis Guantánamo Bay. Twee CIA-agenten zouden uit Polen zijn teruggeroepen na de schijnexecutie van een verdachte. (Reuters)