Parlement Tunesië keurt bejubelde nieuwe grondwet goed

Leden van het Tunesische parlement vieren dat de nieuwe grondwet is aangenomen. Foto Reuters / Zoubeir Souissi

Het parlement van Tunesië heeft gisteravond de nieuwe grondwet goedgekeurd. Het document kwam tot stand na langdurige onderhandelingen tussen een door islamisten gedomineerde regering en de grotendeels seculiere oppositie.

Van de 216 uitgebrachte stemmen waren er ongeveer tweehonderd voor. Met de grondwet is de basis gelegd voor een nieuwe democratische staat in Tunesië na de volksopstand van 2011.

“De grondwet is niet perfect, maar is door consensus tot stand gekomen”, zei parlementsvoorzitter Mustapha Ben Jaafar. De grondwet garandeert basale vrijheden en gelijke rechten voor mannen en vrouwen en is een van de progressiefste in de Arabische wereld.

‘Grondwet maakt geen melding van sharia’

De nieuwe Tunesische grondwet wordt bejubeld als de meest democratische, meest seculiere ooit in de Arabische wereld, aldus onze correspondent Gert van Langendonck.

“Het meest opmerkelijke aan de Tunesische grondwet is dat hij geen melding maakt van de sharia, de islamitische wetgeving. In plaats daarvan stelt artikel 2 dat Tunesië ‘een burgerlijke staat is, gebaseerd op het burgerschap, de wil van het volk en de suprematie van de wet’. Kleine contradictie: artikel 1 stelt nog wel dat islam de staatsgodsdienst is.”

Tunesië en Egypte, twee landen die aan de bakermat lagen van de Arabische Lente, maar die sindsdien een heel ander parcours hebben afgelegd, krijgen bijna gelijktijdig een nieuwe grondwet. Lees hier hoezeer de grondwetten van elkaar verschillen.

    • Marije Willems