Oppositie Oekraïne wil doorpraten - ‘bezetting ministerie voorbij’

Een demonstrant loopt langs een barricade in het centrum van Kiev, Oekraïne. Foto Reuters / David Mdzinarishvili

De Oekraïense oppositie is bereid verder te praten met de regering. Wel waarschuwen ze dat het geduld van de demonstranten niet oneindig is. Dat schrijft persbureau AFP vanmiddag. Ondertussen is de bezetting van het ministerie van Justitie afgelopen.

In een gezamenlijke verklaring hebben de grootste oppositiepartijen laten weten dat ze verder willen praten “ondanks pogingen van de autoriteiten om te stoppen met de onderhandelingen en de noodtoestand af te kondigen”.

Daarnaast meldt de BBC dat de demonstranten het ministerie van Justitie hebben verlaten. Volgens onze correspondent in Kiev, Hubert Smeets, mogen alleen ambtenaren het gebouw in die werken aan amnestiewetten:

Hun leider (van de radicale groep Spilna Sprava, red.) Aleksandr Daniljoek laat in een verklaring weten dat zijn club het gebouw zelf wil verlaten maar het ministerie blijft blokkeren. Op eigen gezag kan ik hieraan toevoegen dat volgens een jongen die zich ook Aleksandr noemt Spilna Sprava de toegang tot het ministerie inderdaad nog steeds controleert en dat er alleen ambtenaren worden toegelaten die werken aan amnestiewetten. Volgens dezelfde Aleksandr staan ook andere staatsinstellingen, zoals rechtbanken, op het lijstje van Splina Sprava.

Nu ook demonstraties in oosten

Na wekenlange protesten in het westen van het land zijn er gisteren voor het eerst ook mensen in het oosten van Oekraïne de straat op gegaan. Het oosten heeft van oudsher meer op met Rusland, en met president Viktor Janoekovitsj, en de nieuwe protesten daar zijn dan ook slecht nieuws voor de president.

Sinds eind vorig jaar protesten

Er zijn al weken grootschalige protesten gaande in Oekraïne, die regelmatig gewelddadig oplaaien. De protesten braken eind vorig jaar uit omdat Janoekovitsj weigerde een samenwerkingsovereenkomst met de Europese Unie te ondertekenen. In plaats daarvan zocht de president toenadering tot Rusland.

Bij de protesten zijn sindsdien al meerdere doden gevallen, al is onduidelijk hoeveel omdat regering en oppositie andere aantallen aanhouden. Janoekovitsj beloofde vrijdag de onlangs door het parlement aangenomen omstreden wetten, die demonstreren in Oekraïne bemoeilijken, aan te passen en morgen zijn kabinet te herschikken. De demonstranten willen echter dat hij simpelweg aftreedt. Dat lijkt Janoekovitsj voorlopig niet van plan.

    • Nando Kasteleijn