Opnieuw verkooprecord voor Apple - minder iPhones verkocht dan verwacht

Mensen staan op het Leidseplein in Amsterdam in de rij tijdens de lancering van de iPhone 5s in oktober 2013.
Mensen staan op het Leidseplein in Amsterdam in de rij tijdens de lancering van de iPhone 5s in oktober 2013. Foto ANP / Koen van Weel

Apple heeft opnieuw een verkooprecord gevestigd. Tijdens het kwartaal van de feestdagen verkocht het bedrijf ruim 51 miljoen iPhones en 26 miljoen iPads. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Dit is wat betreft iPhoneverkopen lager dan verwacht. De verkoop viel extra tegen doordat de feestdagen in dit kwartaal vielen en het normaal een tijd is waarin mensen veel kopen.

De koers van de Apple-aandelen daalde na de bekendmaking van de cijfers met acht procent. Van tevoren waren de verwachtingen over de iPhone- en iPadverkopen hoog gespannen. Gemiddeld verwachtten analisten dat Apple 55 miljoen iPhones en 25 miljoen iPads had verkocht. Aan de verkoopverwachtingen van de iPhone kon het bedrijf niet voldoen.

Al vier jaar geen nieuwe productcategorie

Het is deze maand vier jaar geleden dat Apple voor het laatst een nieuwe productcategorie aankondigde. In januari 2010 presenteerde Steve Jobs de iPad. Sindsdien zijn er genoeg geruchten geweest over nieuwe producten, maar geen lanceringen. Zo zou Apple bezig zijn met een groot tv-scherm dat de huidige Apple TV moet gaan vervangen en een slim horloge.

Presentatie eerste iPad in 2010:

Traditiegetrouw zorgen nieuwe producten voor een grote verkoopstijging en zijn daarmee heel belangrijk voor Apple. Zo zorgden de iPhone- en iPadverkopen (en eerder de iPod) de afgelopen jaren voor zeer goede verkoopcijfers. Alleen na vier jaar lijkt de grote hype rond de twee mobiele apparaten zijn einde te hebben bereikt.

Dit leidde er in het derde kwartaal van 2013 toe dat Apple 0,7 miljard dollar minder winst maakte en flink minder iPhones en iPads verkocht. Het was een kleine daling, maar voor een bedrijf dat in de afgelopen jaren alleen maar leek te groeien is het toch pijnlijk.

Tv-scherm en iWatch

Apple heeft nieuwe productcategorieën nodig. Er wordt dit jaar dan ook weer druk gespeculeerd over mogelijk nieuwe apparaten en grote updates. De meest recente geruchten wijzen erop dat Apple misschien bezig is met een nieuw mobiel betaalsysteem, twee grotere iPhones en een grote update voor de huidige Apple TV.

Over een groot tv-scherm en een slim horloge is nog altijd erg weinig bekend, al durven sommige analisten wel te zeggen dat ten minste één van de twee nog dit jaar wordt gepresenteerd.

In oktober was de laatste productpresentatie van Apple. Toen werden de iPad Air en iPad mini met retinascherm aangekondigd. Een maand daarvoor presenteerde het bedrijf de iPhone 5s en de goedkopere iPhone 5c.

Winst afgelopen kwartaal hetzelfde als in 2013

De omzet bedroeg het afgelopen kwartaal 57,6 miljard dollar en de winst 13,1 miljard dollar. Tijdens hetzelfde kwartaal vorig jaar bedroeg de omzet 54,5 miljard dollar en de winst 13,1 miljard. Daarmee stijgt Apples omzet dit jaar wel, maar de winst niet. Verder verkocht Apple meer computers dan een jaar eerder. Het afgelopen kwartaal gingen er 4,8 miljoen Macs over de toonbank, een jaar eerder 4,1 miljoen.

Twitter avatar viticci Federico Viticci Apple revenue, past 12 quarters: http://t.co/MBAqGAYfJ6

Normaal gesproken eindigt het eerste kwartaal van 2014 pas op 31 maart. Apple hanteert een andere fiscale cyclus waardoor het vierde kwartaal van 2013 eindigde op 28 september en het bedrijf dit als het eerste kwartaal van 2014 ziet.