Nederlandse ex-militair in Syrië is niet van plan om terug te komen

De Nederlands oud-militair Yilmaz die vecht in Syrië is geen lid van terreurnetwerk Al-Qaeda. Dat zei hij gisteravond in een uitzending van Nieuwsuur.

De man is in 2012 naar Syrië vertrokken en traint daar tegenstanders van het regime van president Assad. Hij strijdt voor een islamitische staat. Als Nederland militairen naar Syrië zou sturen, zou hij zich meteen aanmelden, zei hij. „Maar niemand doet iets.”

Yilmaz, die in Nederland beroepsmilitair bij de landmacht was, heeft geen plannen om terug te keren naar Nederland, zei hij. Hij is ‘gekomen om te sterven’. Dat geldt volgens hem ook voor andere Nederlandse strijdmakkers. In Syrië zijn nu zo’n 120 Nederlandse strijders, schat veiligheidsdienst AIVD. De angst bestaat dat zij bij terugkeer naar Nederland een gevaar vormen voor de samenleving. Yilmaz zegt dat Nederland daar niet bang voor hoeft te zijn. Als hij al zou terugkeren, is dat voor zijn familie en voor een broodje ‘kapsalon’ (patat met shoarma).

Volgens minister Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) vechten naast Yilmaz mogelijk nog twee ex-militairen in Syrië. Zij schreef dat vorige maand in een brief aan de Kamer, na vragen van de PVV. Als een ex-militair terugkeert naar Nederland „wordt gekeken of strafrechtelijk optreden noodzakelijk en mogelijk is”, schrijft ze. Dat geldt voor elke Syriëganger. Onder voorwaarden kan het Nederlanderschap worden ingetrokken als „sprake is van een onherroepelijke veroordeling wegens een terroristisch misdrijf”.

Yilmaz droeg tijdens het interview (delen van) het Nederlandse legeruniform. Volgens een woordvoerder van het ministerie mag dat. „Je kunt die bij de dumpshop kopen.” Militairen in krijgsdienst zijn wel gehouden aan bepaalde kledingvoorschriften.