Record: helft genomineerden is vrouw

Op de longlist van de Libris Literatuur Prijs staan evenveel vrouwen als mannen. Tot nu toe overheersten mannen. Tweemaal sinds 2004 haalden 6 vrouwelijke schrijvers de longlist van 18; dit jaar zijn het er voor het eerst meer: 9. Van de 192 meedingende boeken waren er dit jaar 82 door vrouwen geschreven (43 procent) – dat is iets meer dan gemiddeld (in 2013 29 procent, in 2012 43 procent, in 2011 32 procent). Onder de 9 genomineerde vrouwen zijn Saskia de Coster (Wij en ik), Marente de Moor (Roundhay, tuinscène), Margriet de Moor (Mélodie d’amour) en Wytske Versteeg (Boy). Mannelijke schrijvers zijn onder anderen Stefan Hertmans (Oorlog en terpentijn), Tom Lanoye (Gelukkige slaven) en Joost de Vries (De republiek). Op 3 maart wordt de shortlist bekend. In mei volgt daaruit de winnaar, die 50.000 euro ontvangt. (NRC)