Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Moederbedrijf UPC doet overnamebod op Ziggo - kost waarschijnlijk banen

Liberty Global, het moederbedrijf van UPC, wil Ziggo overnemen. Dat hebben de bedrijven vanochtend bekendgemaakt, zo staat in een persbericht. Liberty Global betaalt zo’n tien miljard euro voor Ziggo. UPC en Ziggo bedienen samen zeven miljoen huishoudens, zo’n negentig procent van de markt.

Foto ANP / Koen van Weel

Liberty Global, het moederbedrijf van UPC, wil Ziggo overnemen. Dat hebben de bedrijven vanochtend bekendgemaakt, zo staat in een persbericht. Liberty Global betaalt zo’n tien miljard euro voor Ziggo. UPC en Ziggo bedienen samen zeven miljoen huishoudens, zo’n negentig procent van de markt.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) laat in een eerste reactie weten eerst te wachten tot Ziggo het overnamebod volgens procedure in Brussel heeft aangemeld. ACM hoopt de zaak binnen 35 werkdagen in behandeling te kunnen nemen. “We hebben er nu nog geen mening over”, zegt een woordvoerder tegen persbureau Novum.

Mededingingsautoriteiten

Met de overname van Ziggo wordt Liberty Global een grote speler op de Nederlandse markt. Toch is de verwachting dat de Nederlandse mededingingsautoriteiten geen problemen zullen hebben met de overname, zo schreef technologieredacteur Marc Hijink in december:

Mededingingsautoriteiten zullen vermoedelijk niet dwarsliggen als UPC en Ziggo samengaan. Consumenten merken er weinig van, afgezien van wat administratieve rompslomp: de kabelaars zijn feitelijk geen concurrenten, omdat het aanbod in Nederland regionaal gescheiden is.

Volgens Hijink is de kans dat de overname mislukt vrij klein, mede doordat de onderhandelingen al een jaar lopen.

Een grote landelijke provider

De merknaam UPC verdwijnt na de overname, waarmee een landelijke kabelprovider ontstaat die Ziggo blijft heten. De twee bedrijven zullen worden ondergebracht in het hoofdkantoor van Ziggo in Utrecht. Voor de klant verandert er volgens de topmensen van Ziggo en UPC weinig. De kabelbedrijven zijn momenteel in verschillende regio’s actief zijn, elk met hun eigen aanbod.

Technologieredacteur Marc Hijink twittert:

Twitter avatar marchijinkNRC marc hijink @nrc UPC verdwijnt als merk, als de Ziggodeal doorgaat. #fusie #bod #ziggo http://t.co/E7KcUcAOnx

Het bestuur van Ziggo staat unaniem achter het bod. De aandeelhouders moeten hun goedkeuring nog geven. Liberty Global biedt de aandeelhouders zowel geld als aandelen. Er wordt al langer gespeculeerd over een overname door Liberty Global. Toch zei Ziggo afgelopen vrijdag nog dat het niet zeker was of de partijen tot een overeenkomst konden komen.

Vakbond CNV vreest banenverlies

Vakbonden CNV Publieke Zaak en Akvakabo FNV zijn bang dat de voorgenomen overname van Ziggo door Liberty Global tot banenverlies leidt. “Dit kan niet anders dan personele consequenties hebben”, zegt bestuurder Anselma Zwaagstra van CNV tegenover persbureau Novum.

Abvakabo is niet verbaasd over de overname, maar is wel bezorgd omdat de bond denkt dat de samenvoeging van UPC en Ziggo ‘eerder honderden dan tientallen banen’ zal doen verdwijnen. CNV vreest vooral de cultuurverschillen met het Amerikaanse Liberty Global. “In de Verenigde Staten is een andere cultuur dan in Nederland als het gaat om overleg met vakbonden. Het overlegmodel kent men in Amerika niet.”

Ziggo bevestigt dat er op korte termijn banen verloren gaan, meldt BNR-journalist Jeroen Stans.

Twitter avatar JeroenStans Jeroen Stans Financiële topman Groenewegen van #Ziggo: ‘Op korte termijn zullen er banen verloren gaan.’ Geen aantallen.

Goed jaar voor Ziggo

Ziggo heeft een goed jaar achter de rug. Het beursgenoteerde kabelbedrijf heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar 79,3 miljoen euro nettowinst geboekt, bijna dertien procent meer dan in dezelfde periode in 2012. De omzet steeg licht naar 394 miljoen euro.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Ziggo afgelopen vrijdag bekendmaakte. Over het gehele jaar maakte de marktleider 347,3 miljoen euro winst, ruim tachtig procent meer dan in 2012. De jaaromzet van Ziggo steeg licht naar bijna 1,6 miljard euro.