Top Egyptische leger steunt deelname Al-Sisi aan presidentsverkiezingen

Legerleider Al-Sisi troost de vader van een militair die afgelopen weekend omkwam in Sinai.
Legerleider Al-Sisi troost de vader van een militair die afgelopen weekend omkwam in Sinai. Foto Reuters

De Opperste Raad der Strijdkrachten van Egypte geeft de minister van Defensie, tevens legerchef en couppleger Abdel Fattah Al-Sisi, groen licht om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen, die eind april gepland staan.

De top van het Egyptische leger steunt Al-Sisi, maar de legerleider zelf heeft zich nog niet uitgesproken over zijn kandidatuur. Al maanden wordt heftig gespeculeerd dat hij zich kandidaat zal stellen. Volgens het Egyptische persbureau MENA is Al-Sisi vandaag met de legertop in gesprek gegaan over de huidige veiligheidssituatie in het land, maar ook over de mogelijkheid om aan de verkiezingen deel te nemen.

Koerswijziging in verkiezingen vermoedelijk door populariteit Al-Sisi

Gisteren kondigde interim-president Adly Mansour aan dat er eerst presidentsverkiezingen worden gehouden in Egypte, en daarna pas parlementsverkiezingen. In de politieke routekaart die het leger na de afzetting van president Morsi op 3 juli uitstippelde, was de volgorde omgekeerd.

De koerswijziging heeft vermoedelijk te maken met de populariteit van Al-Sisi, die leiding gaf aan de staatsgreep begin juli en daarmee de toenmalige president Mohammed Morsi aan de kant schoof. Dat schrijft Gert van Langendonck, correspondent voor NRC Handelsblad, vanmiddag:

“Wanneer Al-Sisi zich, zoals verwacht, kandidaat stelt voor het presidentschap, ligt de uitslag bijna bij voorbaat vast. Parlementsverkiezingen zijn veel minder voorspelbaar en hun verloop zou tot meer chaos kunnen leiden.”

Honderdduizenden mensen de straat op, tientallen doden

Al-Sisi heeft zich in het openbaar nog niet uitgesproken over zijn plannen, maar zijn populariteit onder de bevolking is groot. Op de derde verjaardag van de opstand tegen de oud-president Mubarak in 2011 zijn zaterdag in Kairo honderdduizenden mensen de straat op gegaan om hun steun te betuigen aan legerleider Abdel Fattah Al-Sisi.

Terwijl er feest werd gevierd op het Tahrirplein, vielen elders in de stad minstens 49 doden bij botsingen tussen betogers en de oproerpolitie. Meer dan duizend mensen werden gearresteerd.

De meeste doden zaterdag vielen bij botsingen tussen aanhangers van Morsi en de politie. De Moslimbroederschap heeft aangekondigd dat zij doorgaat met betogen. Tegelijk werd hard opgetreden tegen linkse activisten die wilden betogen tegen de politieke inlijving van ‘hun’ revolutie door aanhangers van legerleider Al-Sisi.

Vandaag staat de uitgebreide reportage van Gert van Langendonck over het herdenkingsfeest en de dodelijke rellen in Egypte in NRC Handelsblad. Voor abonnees is het stuk hier gratis te lezen, niet-abonnees kunnen het via dezelfde link voor tien cent kopen.