Lees hier de stukken die vanavond kans maakten op de Hard Gras Prijs

Ruud Gullit kust 25 jaar geleden de kampioensbeker nadat Oranje het EK won. Naast hem Berry van Aerle en Ronald Koeman. Deze dag vormde de aanleiding voor het artikel van Peter Zantingh, dat vanavond kans maakt op de Hard Gras Prijs.
Ruud Gullit kust 25 jaar geleden de kampioensbeker nadat Oranje het EK won. Naast hem Berry van Aerle en Ronald Koeman. Deze dag vormde de aanleiding voor het artikel van Peter Zantingh, dat vanavond kans maakt op de Hard Gras Prijs. Foto ANP

De Hard Gras Prijs werd vanavond in Amsterdam uitgereikt aan het beste sportjournalistieke artikel van het jaar. Lees hier alle genomineerde stukken en het winnende artikel terug.

Wie de prijs uitreikte was nog een verrassing, ‘een bijzondere mystery guest’, zo schreef Hard Gras-uitgever Ambo|Anthos eerder. Vanavond werd duidelijk dat Ronald de Boer die geheime gast was.

Normaliter worden er drie artikelen genomineerd voor de prijs van het voetbaltijdschrift, maar het niveau van de inzendingen was bijzonder hoog dit jaar. Om die reden is dit aantal voor de gelegenheid uitgebreid naar vijf.

En de genomineerden zijn…

Peter Zantingh is genomineerd met zijn multimediale productie voor NRC: De dag dat Berry van Aerle Europees kampioen werd. Op 25 juni was het precies 25 jaar geleden dat het Nederlands elftal het Europees Kampioenschap won. Zantingh nam deze bijzondere en historische dag door met rechtsback Berry van Aerle, en schreef op basis van deze gesprekken een bijzonder vormgegeven en meeslepende reconstructie die op nrc.nl werd aangevuld met veel beeld-en audiomateriaal van die bewuste dag in 1988.

Dennis Boxhoorn schreef in augustus voor Vrij Nederland het verhaal Adrienne Herzog, de atlete en de doping-mails. Het stuk betekende een openbaring: VN maakte bekend dat Herzog, een 27-jarige Nederlandse langeafstandsloopster, jarenlang doping gebruikte. Boxhoorn schreef zijn verhaal op basis van honderden e-mails tussen Herzog en een dopingarts uit Mexico.

Bram Logger onderzocht voor De Groene Amsterdammer een Rotterdams prestigeproject dat ruim 360 miljoen euro moet gaan kosten: een nieuw voetbalstadion, een nieuwe Kuip. In zijn verhaal De nieuwe Kuip is bijna rond dat in juni verscheen, gaat Logger in op de feiten rond dit miljoenenproject, en probeert hij een antwoord te vinden op de vraag: waarom wil Feyenoord eigenlijk zo graag een nieuw stadion? En kloppen de argumenten die de club zelf aandraagt?

Wiep Idzenga schreef voor wielertijdschrift De Muur het verhaal Eddy Merckx en Luis Ocaña: een nooit voltooide symfonie. De renners Eddy Merckx en Luis Ocaña bevochten elkaar vanaf het eind van de jaren zestig in de Tour de France. Bijzonder hoogtepunt in deze tweestrijd: de tour van 1971. De Spaanse Ocaña leek een ruime overwinning te gaan boeken op de Belgische Merckx, tot Ocaña viel tijdens een doorregende afdaling. Hij verspeelde de titel. Idzenga beschrijft hoe de rivaliteit tussen deze renners na deze val nooit zou worden afgerond.

Mark Misérus is de auteur van een artikel dat in februari 2013 in de Volkskrant verscheen: Bloedzakken voor Rabo’s kopmannen. De uitgever van Hard Gras meldt op zijn website dat het om het stuk ‘Doping werd getolereerd in de Raboploeg’ (2012) gaat, maar dat is onjuist. Het stuk (update 22.20 uur: waarmee Misérus de prijs vanavond in de wacht sleepte) gaat over de bloedzakken die Stefan Matschiner de kopmannen van Rabobank in drie jaar Tour de France bezorgde.