kort

Geweld

Wapen in huis? Meer kans op (zelf)moord

Wie een vuurwapen in huis heeft, loopt een drie keer verhoogd risico zelfmoord te plegen en een twee keer zo hoog risico om vermoord te worden. Voor mannen is het risico op zelfmoord het grootst, voor vrouwen om vermoord te worden. Dat blijkt uit een meta-analyse die deze week gepubliceerd is in het medische vakblad Annals of Internal Medicine. In de studie worden de resultaten van vijftien eerder gepubliceerde, overwegend Amerikaanse, studies samengenomen. De studie biedt nieuwe munitie aan de discussie over de vraag of vuurwapenbezit van burgers nu leidt tot meer geweld of van extra veiligheid. Dit onderzoek toont aan dat een hoog aantal zelfmoorden in een gebied sterker samenhangt met vuurwapenbezit dan met andere risicofactoren zoals psychiatrische aandoeningen of pogingen tot zelfmoord. Het lijkt er dus op dat vuurwapens de impulsieve daad van zelfmoord stimuleren.

Kloof

De Grand Canyon is maar 5 miljoen jaar

De Grand Canyon, het wereldberoemde kloofdal in de Amerikaanse staat Arizona, is niet niet 70 miljoen jaar, zoals in 2012 in Science werd gesteld, maar slechts 5 miljoen jaar. Dit schrijven Amerikaanse onderzoekers in Nature Geoscience van deze week. Ze maten de ouderdom van vier van de vijf segmenten van de nu ruim vierhonderd kilometer lange en 1500 meter diepe Grand Canyon. De twee middelste segmenten zijn wel heel oud. De ene werd tussen de 70 en 50 miljoen jaar geleden tot de helft van zijn huidige diepte uitgesleten, bij de andere gebeurde dat tussen de 25 en 15 miljoen jaar geleden. Maar de twee buitenste segmenten zijn pas 5 tot 6 miljoen jaar geleden ontstaan. Pas zo’n 5 tot 4 miljoen jaar geleden werden de verschillende segmenten met elkaar verbonden en kon de huidige Coloradorivier door de gehele structuur heen stromen. Sindsdien heeft deze rivier de kloof tweemaal zo diep gemaakt.

Prooi

Waterrimpels verraden kikkers

De waterrimpels die kikkers veroorzaken als ze half onder water kwaken om vrouwtjes te lokken, verraden hun positie. Naburige rivalen gebruiken de watergolfjes om elkaars positie te bepalen. Als de kikkers te dicht bij elkaar komen, ontstaan er conflicten. Ook vleermuizen gebruiken de rimpels: om beter op de kikkers te jagen. Kikkers zwijgen als ze hun vliegende vijand opmerken, maar de rimpels verraden dan nog secondenlang hun positie. Dit blijkt uit experimenten met tungarakikkers en franjelipvleermuizen, vorige week beschreven in Nature.

    • NRC