kort

Drie vragen over

Veldrijder Lars van der Haar (22), winnaar van de wereldbeker

Opeens is daar Lars van der Haar. Dit seizoen is hij de grote sensatie in het veldrijden. 22 jaar oud is hij pas, maar nu al domineert hij in de door Belgen gedomineerde sport.

Gisteren won hij het eindklassement van de wereldbeker veldrijden. Voor Van der Haar volstond gisteren in de zevende en laatste race in Nommay, in het noordoosten van Frankrijk, een plaats bij de beste 25. Dat haalde Van der Haar, die in Amersfoort woont, makkelijk: hij werd vierde. Eerder in het seizoen won hij drie veldritten. Het is tien jaar gelden dat een Nederlander het wereldbekerklassement won – Richard Groenendaal in 2004. Diezelfde Groenendaal is ook de coach van Van der Haar.

Veldrijden is toch alleen een sport voor Belgen?

Veldrijden is een sport waar je van september tot en met februari ploetert over bospaadjes, gras, zand en modder. De sport is vooral in Vlaanderen erg populair. Maar de Belgische hegemonie in het veldrijden is lang niet meer zo vanzelfsprekend als voorgaande jaren, waarin het niet de vraag was óf er een Belg won, maar eerder wíé. Steeds meer buitenlandse veldrijders mengen zich in de strijd om de overwinning. Ook Tsjechen, Duitsers en Nederlanders strijden nu voorin mee.

Wie is Lars van der Haar?

Hij rijdt bij de opleidingsploeg van de Nederlandse wielerunie, het Rabobank Development Team. Hij geldt al langere tijd als een groot talent. Vorig seizoen was zijn eerste jaar bij de profs, hij maakte direct indruk. ‘Larske’ maakte een jaar eerder dan gebruikelijk de overstap van de beloftes naar de senioren, omdat hij bij de jeugd uitgeleerd was: hij won alles wat er te winnen was. Hij wordt ‘de jack russell van het peloton’ genoemd, vanwege zijn felheid en zijn geringe lengte (1 meter 69) en gewicht (58 kilo). Dat hij nu al de wereldbeker wint, is voor iedereen een verrassing.

Volgende week wereldkampioen?

    • NRC