kort

foto afp

NSA-dossier

Snowden: bedrijven zijn ook bespioneerd

De Amerikaanse geheime dienst NSA houdt zich ook bezig met het bespioneren van bedrijven. Dat heeft klokkenluider en voormalig NSA-medewerker Edward Snowden tegen de Duitse omroep ARD gezegd. Voorafgaand aan de uitzending van gisteravond deed de zender een verklaring uitgaan waarin Snowden wordt geciteerd. Hij zegt dat als een bedrijf als Siemens informatie zou hebben waarbij de Verenigde Staten baat zouden hebben – maar die niks met nationale veiligheid te maken heeft – de NSA die informatie toch zou gebruiken. Snowden lekte geheime informatie over het uitgebreide afluisterprogramma van de NSA. Hij heeft asiel gekregen in Rusland.

De breuk

President Hollande en Trierweiler uit elkaar

De Franse president François Hollande en première dame Valérie Trierweiler hebben definitief een punt achter hun relatie gezet. Dat heeft Hollande het Franse persbureau AFP zaterdag telefonisch medegedeeld. Hollande en Trierweiler waren zeven jaar bij elkaar, maar waren niet getrouwd. Eerder op de dag meldde de krant Le Journal du Dimanche dat het tweetal donderdag had gesproken over het beëindigen van hun relatie. Daarbij zou zijn afgesproken dat Trierweiler in hun appartement in het 15e arrondissement blijft wonen. Het tijdschrift Closer meldde vorige maand als eerste dat Hollande een affaire onderhield met de actrice Julie Gayet.

Groenindex

Nederland groener door zachte winter

De zachte winter heeft ervoor gezorgd dat Nederland momenteel gemiddeld 20 procent groener is dan precies een jaar geleden. Er is vooral meer onkruid en ook duinen zijn een stuk groener. Dat blijkt uit de Groenindex van De Natuurkalender en onderzoeksinstituut Alterra van Universiteit Wageningen. De Groenindex, gisteren voor het eerst gepresenteerd, wordt gemaakt op basis van foto’s die satellieten drie keer per week van het hele land maken. Door te zien hoe groen het oppervlak is, kan hiermee worden berekend hoe hard planten groeien.

    • NRC
    • Ap