Opinie

    • Marcel Haenen

Jihadstrijder Yilmaz mist vooral kapsalon

Voormalig soldaat Yilmaz traint jihadisten in Syrië.

Robert ten Brink is met afstand de beste televisiepresentator van het land. Hij legde het vrijdagavond in RTL Late Night zelf overtuigend uit aan een bekwaam zuigende Humberto Tan. Maar denk niet dat de „zure Nederlanders” – de lezertjes van de Volkskrant en NRC – hem op waarde weten te schatten. Die zien geeneens dat de presentator van All you need is love (23ste seizoen) iedere zaterdagavond „staat te knallen”.

Nooit heeft de sympathieke 58-jarige Ten Brink ook maar enige waardering gekregen van tv-recensenten, vertelde hij. Hij heeft een aantal jaren terug zijn abonnement op NRC Handelsblad opgezegd toen volgens hem nota bene „een dichteres” hem recenseerde. „Die mevrouw die keek nooit naar tv want ze háátte het.” Er zijn grenzen aan de ondankbaarheid die een mens kan verdragen. „Het is best zielig voor mezelf”, zei Ten Brink. Hij houdt er zelfs rekening mee dat in zijn necrologie straks alleen maar staat dat hij ooit het Jeugdjournaal presenteerde. „Ik zit er niet mee maar ik vind het wel bijzonder.”

De presentator van Buitenhof gisteren was Marcia Luyten. De vrouw uit Wijnandsrade is een aanwinst voor Hilversum. Welsprekend en deskundig, zonder journalistiek spierballenvertoon. Fijn ook dat bij Buitenhof tijd en ruimte blijft voor een lang gesprek met gasten die worden uitgenodigd vanwege hun deskundigheid en niet alleen met het oog op de kijkcijfers. SNS, Turkije en de wereldeconomie werden besproken. Dat laatste gesprek tussen twee economen was wel heel erg academisch maar ik begreep in ieder geval dat het met ons en de euro heel erg de goede kant op gaat.

Voor het nieuws hoef je in zo’n weekeinde trouwens niet naar de Nederlandse journaals te kijken. De tv-bulletins worden op zaterdag en zondag wel heel nadrukkelijk gemaakt door anderhalve man en een paardenkop. Bij de NOS en bij RTL openen de journaals op een zaterdagavond bijvoorkeur met reportages die op donderdag al worden ingeleverd. Het NOS Journaal had als belangrijkste nieuws dat steeds meer mensen hun kratje bier of sigaretten goedkoper over de grens kopen. RTL kwam met cijfers over misdragingen van buitenlandse diplomaten in Nederland. Allebei reportages die ze weg kunnen gooien als ze echt aan de slag moeten.

Nieuwsuur op zondag had daarentegen een mooie primeur: voor het eerst liet een Nederlandse jihadstrijder zich in Syrië interviewen. Yilmaz, voormalig soldaat (tweede klasse) van de Koninklijke Landmacht, vecht sinds 2012 tegen Assad. Op een roestig veldje geeft de slungel met baard in het Engels schietinstructies aan kompanen. Assad kan zijn borst natmaken. Via skype kletst Yilmaz met familie in Nederland.

Geen reden ons zorgen te maken. Hij komt hier heus geen aanslagen plegen. Er zijn slechts drie dingen waar Yilmaz zich, mocht hij ooit terugkeren, in Nederland op zal storten. Dr. Pepper, sushi en het gerecht kapsalon (patat bedekt met shoarma en kaas). Nederland kan zich volgens de jihadist beter druk maken „om de criminelen en pedofielen” die hier los over straat gaan.

    • Marcel Haenen