Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Jan van Aken, Tom Lanoye, Wytske Versteeg op longlist Libris Literatuur Prijs 2014

Kersvers BNG Bank Literatuurprijswinnaar Wytske Versteeg is samen met 17 andere auteurs nog in de race voor de Libris Literatuur Prijs 2014, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Dat heeft de organisatie zojuist bekendgemaakt.

De jury, onder voorzitterschap van televisiepresentator Paul Witteman, koos de volgende achttien titels:

- Jan van Aken: De Afvallige, Querido
- Saskia de Coster: Wij en ik, Prometheus
- Stefan Hertmans: Oorlog en terpentijn, De Bezige Bij
- Natalie Koch: De sterren stil, Querido
- Tom Lanoye: Gelukkige slaven, Prometheus
- Marente de Moor: Roundhay, tuinscène, Querido
- Margriet de Moor: Mélodie d’amour, De Bezige Bij
- Ilja Leonard Pfeijffer: La Superba, De Arbeiderspers
- Jannie Regnerus: Het lam, Atlas Contact
- Ineke Riem: Zeven pogingen om een geliefde te wekken, De Arbeiderspers
- Allard Schröder: De dode arm, De Bezige Bij
- Jeroen Theunissen: De omwegen, De Bezige Bij
- Vrouwkje Tuinman: De rouwclub, Nijgh & Van Ditmar
- Wytske Versteeg: Boy, Prometheus
- Joost de Vries: De republiek, Prometheus
- Pieter Waterdrinker: Lenins balsem, Prometheus
- Robbert Welagen: Het verdwijnen van Robbert, Nijgh & Van Ditmar
- Miek Zwamborn: De duimsprong, Van Oorschot

Voor het eerst in de geschiedenis van de Libris Literatuur Prijs zijn de titels van negen mannelijke en negen vrouwelijke auteurs opgenomen. Maar de mannelijke auteurs hebben wel ‘een grotere stapel’, schrijft Libris-jurylid en literair recensent van NRC Handelsblad Arjen Fortuin in een tweet:

Twitter avatar ArjenFortuin Arjen Fortuin Evenveel mannen als vrouwen op de longlist van de #libirsliteratuurprijs, maar de mannen hebben een grotere stapel. http://t.co/r5REcwmWd4

De jury van de Libris Literatuur Prijs, samen met de AKO Literatuurprijs de grootste Nederlandse literatuurprijs (65.000 euro), bestaat naast voorzitter Paul Witteman en Arjen Fortuin uit: Hugo Brems (emeritus-hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde, KU Leuven), Gemma Nefkens (oud-uitgever en voorzitter P.C. Hooftprijsstichting) en Marjolijn Pouw (literair criticus, Vrij Nederland).

De shortlist van de Librisprijs (zes titels) wordt op maandag 3 maart in de Nieuwe Kerk in Amsterdam bekendgemaakt. De uitreiking vindt plaats op dinsdag 13 mei, in het Amsterdamse Amstel Hotel. De uitreiking wordt uitgezonden door Nieuwsuur. De Libris Literatuur Prijs is een initiatief van boekhandelsketen Libris en ruim 100 zelfstandige boekhandels.

Vorig jaar won Tommy Wieringa de prijs met zijn roman Dit zijn de namen.