ICJ lost grensgeschil Peru en Chili op met compromis

Een man zwaait met de Chileense vlag na de bekendmaking van het vonnis van het Internationaal Gerechtshof. e Foto EPA / Felipe Trueba

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ), het hoogste hof van de Verenigde Naties, heeft de decennialange burenruzie tussen Peru en Chili over hun beider zeegrens vandaag opgelost met een compromis. Geen van beiden kreeg helemaal gelijk of ongelijk bij de nieuwe bepaling van de zeegrenzen, meldt persbureau AP.

Peru en Chili denken beide recht te hebben op de rijke visgronden die zich voor hun kust uitstrekken. Peru had het ICJ gevraagd om een zeegrens die van de landgrens tussen beide landen naar het zuidwesten zou lopen. Chili eiste dat de grens evenwijdig aan de evenaar zou worden getrokken.

Beiden hebben van het Haagse hof deels hun zin gekregen. Tot tachtig kilometer uit de kust loopt de zeegrens voortaan recht westwaarts, zoals Chili wilde. Daarna loopt hij, naar Peruaanse wens, in zuidwestelijke richting verder. Dat betekent wel dat Peru een groter deel van de oceaan krijgt, terwijl Chili de rijkere visgronden in handen houdt.

Het probleem is hiermee schijnbaar nog niet helemaal opgelost, want de Chileense president Sebastian Pinera is het “grondig” oneens met het besluit, zo liet hij weten. Hij noemde het een “betreurenswaardig verlies”. Zo’n honderd Chileense vissers protesteerden in de haven van Arica tegen het besluit. Ze werden door de politie uiteengedreven met een waterkanon toen ze stenen begonnen te gooien. De Peruaanse president Ollanta Humala zei echter tevreden te zijn met het vonnis. De leider van Peruaanse vissers in de regio noemde het besluit een verlies.

Chili en Peru behoren tot de grootste visproducenten ter wereld en de ansjovisrijke wateren van de Stille Oceaan voor hun kust zijn een belangrijke inkomstenbron voor beide landen.

    • Anouk van Kampen