Hollande gaat vanaf nu verder als vrijgezel

Achttien woorden had François Hollande nodig om een punt te zetten achter zijn relatie met Valérie Trierweiler. „Ik laat weten dat ik een eind heb gemaakt aan het gemeenschappelijke leven dat ik deelde met Valérie Trierweiler”, verklaarde hij unilateraal aan persbureau AFP.

Twee weken nadat het roddelblad Closer had onthuld dat Hollande zijn nachten buiten het Elysée doorbracht met een actrice, was de affaire die de Franse president privé wilde houden ook in Frankrijk een publieke kwestie geworden. Het was Hollande die als kandidaat voor het presidentschap had beloofd een „voorbeeldig” staatshoofd te zijn, die zijn volle aandacht bij het landsbestuur zou houden.

Na vijf jaar Nicolas Sarkozy, die van zijn dynamische privéleven een politieke troefkaart had gemaakt, was dat voor veel Fransen een verademing. Sarkozy scheidde in 2007 vanuit het Elysée zeer publiek van zijn vrouw Cécilia en informeerde de Fransen daarna tijdens een persconferentie over zijn nieuwe liefde, Carla Bruni. Hollande zei destijds dat Sarkozy het presidentschap van zijn waardigheid ontdeed door van alle Fransen „voyeurs” te maken.

Maar nadat de Franse president zelf in een grote persconferentie eerder deze maand niet ging dan te erkennen dat zijn privérelatie „pijnlijke momenten” doormaakte, kon hij volgens zijn naaste adviseurs nu niet langer wachten met duidelijkheid te verschaffen.

Door het gebrek aan officiële communicatie wierpen aandachtsbeluste ‘vrienden’ en een advocaat van Trierweiler zich op als woordvoerders en begon een door een blog verspreid gerucht dat Trierweiler voor miljoenen schade zou hebben aangericht in het Elysée een eigen leven te leiden. Toen dat nieuws vooral in de Angelsaksische pers breed werd uitgemeten, moest de ‘Mobilier national’, die Franse staatsgebouwen inricht, het verhaal formeel tegenspreken.

De bij het Franse publiek impopulaire en daardoor wat tragische Trierweiler had vanaf het begin moeite met haar rol in het Elysée. De journaliste, ze werkte jaren als politiek verslaggever voor Paris Match en bleef voor dit weekblad een literaire rubriek vullen, omschreef haar rol tot schrik van Hollandes entourage eens als die van ‘première journaliste’. Ze weigerde zich de mond te laten snoeren.

Dat bleek bij de parlementsverkiezingen van juni 2012, een maand na Hollandes aantreden. Toen gaf ze via Twitter steun aan een kandidaat die het in het westen van het land opnam tegen Hollandes ex Ségolène Royal, de moeder van zijn vier kinderen. Meer recent keerde ze zich publiek tegen de uitzetting van het uitgeprocedeerde Kosovaarse meisje Leonarda.

Ook de laatste dagen liet Trierweiler via Twitter van zich horen. Uren nadat Hollande het eind van hun relatie had aangekondigd, bedankte ze daar het personeel van het Elysée, waarmee ze impliciet haar vertrek bevestigde.

Het lijkt niet waarschijnlijk dat voor de verkiezingen van 2017 een nieuwe vrouw haar intrek in het Elysée zal nemen, zeggen bronnen rond Hollande. Hij zal als vrijgezel zijn presidentschap voortzetten. De Fransen zouden blijkens peilingen sowieso afwillen van de première dame. Dit volgens de krant Libération „quasimonarchale” instituut heeft geen grondwettelijk statuut.

Na een week in het ziekenhuis en enkele dagen in een oud jachtslot in Versailles, is Trierweiler gisteren voor een hulporganisatie naar India gevlogen. Het is de laatste reis die ze maakt met beveiliging en steun van het Elysée. Het kantoor van de president heeft haar biografie gisteren maar meteen van de website gehaald.

    • Peter Vermaas