Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Hoge Raad: NVM moet ‘miljoenenschade’ aan softwarebedrijf HPC betalen

Foto ANP / Remko de Waal

De NVM, de grootste makelaarsvereniging van Nederland, moet de forse schade betalen van het faillissement van softwarebedrijf HPC. Dat heeft de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland, afgelopen vrijdag besloten, meldt NRC Handelsblad vandaag.

Curator Ton Veerman van HPC heeft de schade eerder beraamd op 5,6 miljoen euro plus rente, maar zou graag schikken met de NVM. “Twee miljoen of meer moet je zeker aan denken”, zegt Veerman.

HPC Hard & Software Services verkocht software voor makelaars om vraag en aanbod van woningen uit te wisselen. Eind jaren 90 had het bedrijf 120 klanten in de regio Den Haag, waaronder de voormalige Haagse Makelaarsbeurs, een NVM-subvereniging met honderd kantoren.

Maar de NVM verplichtte haar leden gebruik te maken van haar eigen software. De leden kregen het advies om terughoudend tot “achterdochtig” te zijn naar andere leveranciers, aldus de Hoge Raad. HPC kreeg zijn software niet meer verkocht en ging begin 2004 failliet.

HPC ‘werd aan lijntje gehouden’

HPC heeft jarenlang gevraagd om technische aansluiting op het uitwisselingssysteem van de NVM, maar is “aan het lijntje” gehouden, volgens curator Veerman. Rond het faillissement van HPC gooide de NVM de markt voor makelaarssoftware pas open. De vereniging had met andere ondernemers inmiddels het bedrijf Realworks opgericht als ‘hofleverancier’ van software voor de NVM.

Volgens het vonnis van het Gerechtshof Amsterdam van vorig jaar, dat de Hoge Raad in stand houdt, heeft de NVM “onrechtmatig” gehandeld door HPC weg te concurreren. Door HPC geen aansluiting te geven op haar eigen systeem, is er sprake van “leveringsweigering”. De NVM heeft de Nederlandse markt voor kantoorautomatiseringssoftware “verhinderd, beperkt of vervalst”, aldus het hof.

Na het slepende juridische gevecht kan nu opnieuw een jarenlange procedure volgen om de schadevergoeding vast te stellen. Curator Veerman, die de belangen van schuldeisers en aandeelhouders van HPC behartigt, zou liever op redelijke termijn een schikking treffen.

“Als de zaak nog eens tien jaar duurt, zijn sommige schuldeisers en aandeelhouders misschien al overleden.” Veerman zegt niet „het maximale” eruit te willen halen, maar de vergoeding zal volgens hem wel in de miljoenen lopen: “De NVM heeft gewoon een bedrijf kapotgemaakt.”

NVM terughoudend over affaire tegen leden

De NVM (vierduizend leden) is richting haar leden lange tijd terughoudend geweest over de affaire. Uit interne stukken blijkt dat de vereniging geen financiële reservering heeft getroffen voor de schadevergoeding.

Update 13.15: In een korte reactie aan de leden zegt de NVM het conflict te betreuren. De vereniging stelt dat nog geen “onderbouwde inventarisatie” van de schade heeft plaatsgevonden, maar hoopt op een “snelle afronding” van de zaak.

Los van de HPC-affaire is de NVM al jarenlang in conflict met haar dochterbedrijf Realworks, dat ook software voor makelaars levert. Marktleider Realworks (6 miljoen euro omzet in 2012) stelt onder meer dat de NVM bepaalde diensten zelf wil gaan uitvoeren. Na een procedure bij de Ondernemingskamer vorig jaar doen de twee partijen nu een mediationpoging.