Het beste uit 10.000 beelden

„Het was een lucky shot. Ik moest echt hard achter de auto aanrennen om deze foto te kunnen maken.” Ilvy Njiokiktjien, vorig jaar verkozen tot ‘Fotograaf des Vaderlands’ en freelance fotografe voor onder meer nrc.next, is gisteren in het Fotomuseum Den Haag uitgeroepen tot winnaar van de Zilveren Camera 2013 voor de beste nieuwsfoto van het jaar.

De winnende foto – gekozen uit ruim 10.000 inzendingen – toont de begrafenisauto met de kist van Mandela, met op de achtergrond de straten van Pretoria waar mensen langs de weg staan om hun oud-president de laatste eer te bewijzen. Njiokiktjien, die de foto met twee andere beelden instuurde voor de categorie Buitenland, had aanvankelijk twijfels over het beeld. „Voor mij stond de hele tijd een vrouw te zwaaien en haar arm zat telkens voor de lens. Ik wilde haar niet wegduwen, gelukkig had ik uiteindelijk toch één goede opname.” Njiokiktjien is de eerste vrouw die sinds de oprichting in 1949 de Zilveren Camera wint.

Volgens Claudia Hinterseer, voorzitter van de Zilveren Camera, koos de jury dit jaar ‘unaniem’ voor het beeld van het laatste eerbetoon aan de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. „Deze foto bevat alle elementen van een goede nieuwsfoto: het zit technisch goed in elkaar, heeft nieuwswaarde en weet daarnaast de toeschouwer te raken. Zowel de rouw om Mandela als de dankbaarheid voor hem is gevat in dit beeld.”

Opvallend was dat dit jaar in categorieën als ‘Binnenlands Nieuws’ en ‘Binnenland Documentair’ de aandacht vooral uitging naar kleinere onderwerpen zoals de aardbevingen in Groningen en de SGP Partijdag. Ook waren er veel foto’s van het koningshuis, waaronder de inhuldiging van Willem-Alexander en prinses Máxima in Amsterdam en de Royal Tour van het koningspaar door Nederland.

Beste binnenlandse nieuwsfoto werd de foto die Martijn Beekman maakte van Mark Rutte die spontaan een handkus geeft aan Tweede-Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Voor zijn reportage over de politieke onrust rond het woonakkoord kreeg Beekman eveneens de prijs voor de beste fotoserie in de categorie ‘Binnenlands Nieuws’.

Peter de Krom won in de categorie ‘Binnenland Documentair’ met zijn reportage over Timon, een fotoserie die dit weekend in de bijlage Offline van next zaterdag stond, over een hoogbegaafde jongen die dagelijks oorlogje speelt.

Robin de Puy, genomineerd met twee portretten, won de Nationale Portretprijs 2013 met een naturel zwart-wit portret van collega-fotografe An-Sofie Kesteleyn. Fotograaf Rob Hornstra en journalist Arnold van Bruggen kregen de Canonprijs voor vernieuwende fotojournalistiek voor een fotoserie over de omstreden Olympische Spelen in Rusland.

    • Rosan Hollak