Combattimento met geestig afscheid van De Vriend

Na 31 jaar scheiden zich de wegen van Jan Willem de Vriend, die zich nog meer gaat toeleggen op het symfonische repertoire bij het Nederlands Symfonie orkest, en het Combattimento Consort Amsterdam, dat een doorstart maakt als Combattimento. Samen wisten ze met hun niet te strenge ‘authentieke’ musiceren een eigen plaats te verwerven in de oudemuziekscene.

Tijdens de laatste gezamenlijke concerten afgelopen week vervulde De Vriend drie rollen: concertmeester, explicator en zanger. Er klonk uitsluitend Haydn, wiens muziek vol contrasten erg gebaat bleek bij de extraverte speelstijl van het Combattimento. Het concert was een levendig pleidooi voor Haydns operamuziek, volgens de Vriend ondergewaardeerd. Met sopraan Lisa Larsson werd onlangs ook de cd Ladies First! gemaakt – waarvan hier een deel live werd uitgevoerd.

Larsson demonstreerde met inzet en effect een breed scala aan existentiële problemen en gevoelens: zoet geluk, rusteloze hoop, zelfverwijt, wanhoop en heftige doodsnood, zoals in de lange Scena di Berenice. Het concert besloot geestig met de humoristische Symfonie nr 45 ‘Abschied’, waarvan de Finale instortte doordat de musici een voor een hun rinkelende mobieltjes achternagingen.

    • Kasper Jansen