‘Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten tappen apps af’

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA en de Britse geheime dienst GCHQ hebben manieren ontwikkeld om persoonsgegevens van het web te halen die afkomstig zijn van apps voor tablets of smartphones die ‘lek’ zijn. Dat blijkt uit documenten die klokkenluider Edward Snowden aan The Guardian heeft overgedragen.

Foto AFP/Vincenzo Pinto

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA en de Britse geheime dienst GCHQ hebben manieren ontwikkeld om persoonsgegevens van het internet te halen die afkomstig zijn van apps voor tablets of smartphones die ‘lek’ zijn. Dat schrijft de Britse krant The Guardian vanavond op basis van geheime bronnen die klokkenluider Edward Snowden aan de krant gaf.

Een van deze apps is het populaire spel Angry Birds. De persoonlijke gegevens die de inlichtingendiensten uit de ‘lekke’ apps tappen bestaan voornamelijk uit het geslacht, de leeftijd en het model smartphone van de gebruiker. Bij enkele apps is het mogelijk om de seksuele geaardheid, of zelfs seksuele voorkeuren van de gebruiker af te tappen.

NSA spendeerde al een miljard aan het vinden van app-gegevens

Smartphonegebruikers zijn zich waarschijnlijk niet bewust van het feit dat persoonsgegevens die ze in een app invoeren, op het internet terecht kunnen komen en voor de NSA en GCHQ relatief gemakkelijk te verzamelen zijn. Het verzamelen van deze gegevens is waardevol voor de geheime diensten omdat bij het plannen en uitvoeren van terroristische daden veelvuldig van smartphones gebruik wordt gemaakt, aldus The Guardian.

Aan het verkrijgen van deze informatie heeft de NSA om deze reden bij elkaar al ruim een miljard dollar gespendeerd. Zelfs bij apps die horen bij sociale media zoals Facebook en Twitter is het in sommige gevallen (tijdelijk) mogelijk informatie van het web te halen die door de gebruiker niet openbaar zijn gemaakt.

Uit het document dat de Britse krant in handen heeft is op te maken dat, afhangend van de gegevens die een gebruiker in een app invoert, vrijwel alle persoonsgegevens te achterhalen zijn door de NSA: leeftijd, geslacht, postcode, burgerlijke staat, inkomen, etniciteit, seksuele aardheid en voorkeur, opleidingsniveau en het aantal kinderen.

Lees het uitgebreide artikel dat The Guardian schreef op basis van geheime documenten hier.

    • Annemarie Coevert