Boekhandels Polare tijdelijk dicht vanwege ‘strategische heroriëntatie’

Foto ANP / Lex van Lieshout

De filialen van boekhandel Polare gaan tijdelijk dicht. Dat schrijft het bedrijf in een verklaring. Ook via de webshop kan tijdelijk niets worden besteld. De sluiting heeft te maken met een ‘strategische heroriëntatie’. De sluiting geldt voor alle twintig filialen. De Nederlandse outlet stores en de acht Belgische vestigingen blijven wel open.

Volgens de organisatie is de maatregel “noodzakelijk om haar voortbestaan zeker te stellen”. De hernieuwde overeenkomst met het CB biedt geen structurele oplossing, aldus de boekhandelketen.

Veel problemen bij Polare

Sinds begin januari gaat het steeds slechter met Polare. Op 13 januari zette het CB (voorheen Centraal Boekhuis) de leveringen aan de boekhandelketen tijdelijk stop. Een dag later vroeg Polare uitgevers in een brandbrief om vertrouwen. Dat kwam er niet. Wel besloot het CB om vanaf 20 januari weer boeken te gaan leveren, waarmee er een einde leek te komen aan de problematiek.

Vorig jaar fuseerden De Slegte en het failliete Selexyz tot Polare nadat investeringsmaatschappij ProCures de boekenwinkels in handen kreeg. Sindsdien probeert Polare weer winstgevend te worden met een reorganisatie waarbij 54 arbeidsplaatsen verdwijnen.

Sinds overname in 2011 meer dan honderd werknemers ontslagen

In 2011, het jaar waarin boekhandelketen Selexyz door de investeerders van ProCures werd overgenomen, heeft het CB ook al eens de bevoorrading stopgezet, omdat de rekeningen niet op tijd werden betaald. ProCures kocht Selexyz destijds voor 3,5 miljoen euro plus de schuld die toen al uitstond bij het CB. Onduidelijk is de omvang van die schuld.

ProCures, zo schreef economieredacteur Hanneke Chin-A-Fo op 14 januari in NRC Handelsblad, begon in 2011 vol vertrouwen aan de doorstart van Selexyz:

“De liefhebber zou voortaan voor alle boeken terecht kunnen bij Polare. Door de winkels aantrekkelijker te maken zou hij liever daar langskomen dan online te winkelen bij Bol.com. Er zou altijd iets te beleven zijn bij Polare: sessies met schrijvers, kookworkshops. In een vlaggenschipwinkel zou geëxperimenteerd worden met computertafels die klanten van persoonlijke leestips zouden voorzien.”

Sindsdien werden al meer dan honderd werknemers ontslagen. Er zijn nu nog zo’n 330 voltijdbanen. Die ‘vlaggenschipwinkel’ is er nog steeds niet en de verkoop van leesbrillen, agenda’s en speelgoed, een nieuwe verkoopstrategie, lijkt vooralsnog geen uitwerking te hebben.