Beurzen wereldwijd onder druk na koersval Argentijnse peso

De onrust op de financiële markten houdt aan. Nadat vrijdag de beurzen wereldwijd onderuit gingen door onrust over de devaluatie van de Argentijnse peso, zakten vandaag de aandelenbeurzen in Azië verder. In Amsterdam daalde de AEX-index in drie beursdagen bijna 15 punten; een verlies van ruim 3 procent. De Nikkei-index in Japan sloot vanochtend 2,5 procent lager. De index is sinds begin van dit jaar al ruim 1000 punten gedaald, een verlies van bijna 8 procent. Door de nieuwe crisis rond de peso zijn beleggers huiverig voor de risico’s van investeren in opkomende markten. Munten als de Indiase rupee, de Turkse lira en de Russische roebel staan onder druk.

Verder maken beleggers zich vooral zorgen over de ontwikkeling van de economie in China. Gevreesd wordt dat die minder hard zal groeien en dat de financiële sector van het land last heeft van een tekort aan kapitaal.

Uit de jaarcijfers die Nederlandse bedrijven tot nu toe hebben gerapporteerd, blijkt dat zij last hebben van de dure euro. Dat drukt de omzet en winst buiten Europa, en hindert de groei in opkomende markten. „Het succesverhaal in opkomende markten van de afgelopen tien jaar is voorbij”, aldus een analist van Credit Suisse vanochtend tegenover persbureau Bloomberg.

Dat succes is deels veroorzaakt door de grote hoeveelheid goedkoop geld die door centrale banken in het Westen beschikbaar werd gesteld voor de bestrijding van de economische crisis. Dat geld is voor een deel belegd in opkomende landen waar de economie hard groeide. Omdat de Amerikaanse centrale bank dit beleid nu aan het afbouwen is, trekken beleggers hun geld terug. Dat, in combinatie met de onzekerheid over de Chinese economie, verklaart de onrust op de financiële markten.