Badr Hari belooft de rechter: mijn kracht zal geen zwakte meer zijn

Badr Hari erkende vandaag in de rechtbank dat ‘zijn kracht ook zijn zwakte’ is geweest. De 29-jarige vechtsporter maakte op de laatste dag van het proces tegen hem van de mogelijkheid gebruik om in een laatste woord de rechtbank toe te spreken.

Badr Hari komt aan bij de rechtbank in Amsterdam op de slotdag van de rechtszaak tegen de kickbokskampioen.
Badr Hari komt aan bij de rechtbank in Amsterdam op de slotdag van de rechtszaak tegen de kickbokskampioen. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Badr Hari erkende vandaag in de rechtbank dat ‘zijn kracht ook zijn zwakte’ is geweest. De 29-jarige vechtsporter maakte op de laatste dag van het proces tegen hem van de mogelijkheid gebruik om in een laatste woord de rechtbank toe te spreken.

Hari vandaag in de Amsterdamse rechtszaal:

“Ik kan u vertellen dat u mij hier nooit meer ziet. Dat beloof ik echt. Ik sluit voor mezelf een periode af waarin ik veel heb geleerd. Mijn kracht zal zeker niet meer mijn zwakte zijn, zowel binnen als buiten de ring.”

Het Openbaar Ministerie eiste vorige week vier jaar celstraf tegen hem, waarvan een voorwaardelijk. Hari staat terecht voor in totaal negen delicten, waaronder een reeks mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven. De belangrijkste aanklacht is de ernstige mishandeling van zakenman Koen Everink tijdens Sensation White in skybox 233 in de Amsterdam Arena in juli 2012.

Hari’s advocaat pleit voor vrijspraak

Hari’s advocaat Bénédicte Ficq vindt dat voor de meeste feiten in de tenlastelegging geen bewijs is aangedragen. Zij pleitte evenals de advocaat van de ontkennende medeverdachte Ferhat Y. voor niet-ontvankelijkeid van het OM en vrijspraak voor de meeste aanklachten.

De raadsvrouw stelt dat Hari, die zelf als eerste naar De Telegraaf stapte, door alle media-aandacht al voldoende is gestraft. Wel opperde zij dat als haar cliënt toch wordt veroordeeld een lange voorwaardelijke straf, een boete en een horecaverbod een goed alternatief zou zijn voor de gevangenis. Ook stelde ze voor dat Hari een aantal lezingen aan jongeren geeft. Hij gaat zich sowieso inzetten voor een jongerenproject in Amsterdam-West tegen geweld, zei Ficq.

Everink eist zes maanden voorarrest

Hari, die eerder overigens heeft bekend Everink een ‘corrigerende tik’ te hebben gegeven in de Arena, heeft al ruim zes maanden in voorarrest doorgebracht. Everink wil van beide verdachten in totaal 63 duizend euro schadevergoeding voor de ‘ernstige’ lichamelijke en geestelijke schade die hij heeft opgelopen. Zijn advocaat citeerde vandaag in de rechtbank uit een gesprek tussen Everink en de organisatie van Sensation over de mishandeling tijdens het feest in de Amsterdamse Arena:

“Het was onmenselijk. Ik had liever een kogel gehad, ik zweer het je. Ik dacht dat ik dood ging, het bloed gutste eruit.”

De advocaten van beide verdachten zetten vraagtekens bij het geclaimde bedrag. Over de redelijkheid van de posten op de claimlijst werd twijfel gezaaid. Het Openbaar Ministerie vindt de claim voor een deel terecht, maar heeft nog vragen, onder meer over de hoogte van het bedrag.

OM heeft zich tegen kritiek verweerd

Het Openbaar Ministerie heeft zich eerder vandaag uitgebreid verweerd tegen de kritiek die de raadslieden van Badr Hari en medeverdachte Ferhat Y. hebben geleverd op het politieonderzoek en het OM. De advocaten fileerden de bewijsvoering van het OM en pleitten voor niet-ontvankelijkheid en vrijspraak.

Veel kritiek op het OM is onterecht en suggestief, betoogde officier van justitie Maaike Bienfait. Het sporenonderzoek is volgens haar degelijk geweest. “Alles is gedaan om de onderste steen boven te krijgen.” Ook is volgens Bienfait op alle fronten zorgvuldig omgesprongen met de belangen van de verdachten. Zij betoogde dat er geen reden is voor de rechtbank om het OM niet-ontvankelijk te verklaren. Dat Hari en Y. Everink samen met voorbedachten rade hebben mishandeld staat voor de officier vast.

De officier wees er verder op dat Hari degene was die het eerst de media heeft gezocht in reactie op het verwijt dat de kickbokser al door de media is veroordeeld. Het OM zou zich terughoudend jegens de pers hebben opgesteld. De rechtbank in Amsterdam sluit het onderzoek op 10 februari en doet 21 februari uitspraak. (Novum)