Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Wietmanifest burgemeesters ‘niet partijpolitiek’

Foto ANP / Valerie Kuypers

Het manifest waarin zeker 23 burgemeesters pleiten voor het landelijk reguleren van wietteelt gaat dwars door alle politieke partijen heen. Dat zei initiatiefnemer en burgemeester van Heerlen Paul Depla (PvdA) vanavond in KRO Brandpunt.

“Het gaat niet om partijpolitiek, het gaat om een oplossing voor de grote problemen waar wij als burgemeesters mee geconfronteerd worden.”

De 23 deelnemende burgemeesters ondertekenen het manifest met de titel Joint Regulation op vrijdag 31 januari in Utrecht, op een bestuurlijke bijeenkomst over de regulering van cannabisteelt. Onder hen de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Maastricht, Eindhoven en Tilburg. Nog eens negen andere burgemeesters overwegen het manifest te ondertekenen.

Depla in Brandpunt:

“Het is schandalig dat wij als bestuurders criminele netwerken de vrije ruimte geven en burgers in gevaar laten brengen. Dat moet echt stoppen”.

‘Opstelten biedt geen antwoord op problemen’

Nederland telt volgens de burgemeesters ongeveer 30.000 illegale kwekerijen. Ze verschillen in grootte, van honderd tot meer dan duizend planten. Criminele organisaties tappen jaarlijks ongeveer 1 miljard kilowattuur aan stroom af, dat komt neer op 180 miljoen euro. Eén op de vier branden in de binnensteden zou bovendien “hennepgerelateerd” zijn. Daar komen risico’s op wateroverlast, stank- en geluidsoverlast nog bij. Bovendien is de sterkte en kwaliteit van de wiet in coffeeshops niet gegarandeerd, omdat er geen controle op plaatsvindt.

Het repressieve beleid van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) biedt geen antwoord op de problemen waar wij al jarenlang mee worden geconfronteerd, aldus de burgemeesters.

“Op dit moment wordt 77 procent van de vervolgingscapaciteit ingezet op drugsgerelateerde zaken. Dat is ongekend veel; andere belangrijke zaken kunnen daardoor slechts beperkt worden opgepakt.”

De burgemeesters roepen Opstelten op zijn ‘halfslachtige’ softdrugsbeleid te staken en samen met hen een nieuwe weg weg in te slaan. Het probleem is dat Opstelten niets van regulering wil weten, ,schreef NRC-redacteur Annemarie Kas gisteren in de krant.

“Vorig jaar liet hij gemeenten individueel hun plannen voor zulke gereguleerde teelt insturen. 26 gemeenten leverden een voorstel in. Utrecht wil wietclubs hun eigen hennep laten telen, Leeuwarden wil dat aan de coffeeshops overlaten. Geen van de plannen kon op Opsteltens goedkeuring rekenen.”

Lees morgen in Nrc.next een uitgebreidere productie over de plannen van de burgemeesters.