Wawrinka wint verrassend in Melbourne van geblesseerde Nadal

Stanislas Wawrinka heeft verrassend de Australian Open gewonnen. De Zwitser versloeg de met een rugblessure kampende Rafael Nadal met 6-3, 6-2, 3-6, 6-3. De eindzege in Melbourne betekent voor Wawrinka, de nummer acht van de plaatsingslijst, de eerste grandslamtitel in zijn carrière.

Stanislas Wawrinka in actie tijdens de finale tegen Nadal. Foto EPA /Narendra Shrestha

Stanislas Wawrinka heeft verrassend de Australian Open gewonnen. De Zwitser versloeg de met een rugblessure kampende Rafael Nadal na ruim twee uur met 6-3, 6-2, 3-6, 6-3. De eindzege in Melbourne betekent voor Wawrinka, de nummer acht van de plaatsingslijst, de eerste grandslamtitel in zijn carrière.

Topfavoriet Nadal had vanaf de tweede set last van een hardnekkige rugblessure en haalde daardoor niet zijn normale niveau. Een medische time-out in de tweede set hielp aanvankelijk weinig. De nummer een van de wereld kon ook daarna niet zijn niveau halen en had zelfs moeite met serveren en sprintjes.

Wawrinka kende een indrukwekkend toernooi in Melbourne. De Zwitser versloeg in de kwartfinale al nummer twee van de wereld Novak Djokovic. Een ronde later won hij van Tomas Berdych, de nummer zeven van de wereld.

Nadal begon aardig, maar moest medische time-out nemen

Nadal, de winnaar van 2009, was nog aardig aan het duel begonnen, schrijft persbureau Novum. Wawrinka stond echter uitstekend te tennissen en nam al snel een break voorsprong. Toen hij op 5-3 voor de eerste set mocht serveren, kwam Nadal nog op een 40-0 voorsprong, maar de Zwitser won vervolgens vijf punten achter elkaar en won de eerste set.

Nadat Wawrinka ook in de tweede set al snel een break voorsprong had genomen nam Nadal een medische time-out. Daarna ging het steeds slechter en zag hij Wawrinka uitlopen naar 6-2.

In de derde set maakte Nadal een verrassende comeback. Wawrinka leek niet om te kunnen gaan met de situatie waarin Nadal zich bevond en zijn niveau daalde sterk. De Spanjaard profiteerde en knokte zich terug in de wedstrijd.

In de vierde set herpakte Wawrinka zich en brak hij Nadal weer eens. De nummer acht wist zijn eigen service in de game daarna echter niet te behouden, maar door een tweede break van Wawrinka nam de Zwitser vervolgens toch weer een voorsprong. Hij verzilverde daarna op eigen service zijn eerste matchpoint.

Nadal in tranen

Nadal, die in tranen was na zijn verlies, zei na afloop tijdens zijn speech “sorry dat ik op deze manier eindig”:

“Ik heb het heel, heel erg hard geprobeerd. Het was een van de meest emotionele toernooien in mijn carrière.”

Onder luid gejuich hield Nadal zijn speech:

Wawrinka zei nauwelijks te kunnen geloven dat hij zijn eerste grandslamtitel had gewonnen:

“Ik weet niet of ik aan het dromen ben of niet, we zullen het morgenochtend zien.”

    • Anouk van Kampen