Vitesse verspeelt punten tegen NEC - Cambuur revancheert in Friese derby

Vitesse heeft vanmiddag in de Gelderse derby tegen NEC dure punten laten liggen: in het Gelredome werd het 1-1. SC Cambuur nam revanche op sc Heerenveen: 3-1.

Ajax profiteert van verlies Vitesse

In het Gelredome kwam de thuisploeg door een goal van Dan Mori nog wel op voorsprong, maar twintig minuten voor tijd zorgde Michael Higdon voor de 1-1 eindstand.

De openingstreffer van Mori viel na precies een halfuur spelen. De Israëlische verdediger, die in de basis stond door een schorsing van Guram Kashia, kopte raak uit een corner. Mori miste eerder deze maand nog het trainingskamp van Vitesse doordat hij van de Verenigde Arabische Emiraten geen visum kreeg. Toen de Arnhemmers besloten toch af te reizen, leidde dat tot een storm van kritiek.

Ondanks de achterstand bleef NEC stevig van zich afbijten in het Gelredome. Een voorzet van Christoph Hemlein belandde vlak na rust via verdediger Jan-Arie van der Heijden zelfs op zijn eigen paal. In de 71e minuut kwam de terechte gelijkmaker er alsnog toen een voorzet van diezelfde Hemlein door Higdon op waarde werd geschat.

In de slotfase kregen beide clubs nog de kans op de volle buit. Higdon kwam een teenlengte tekort om een voorzet van Jeffrey Leiwakabessy binnen te tikken. Aan de andere kant was Kelvin Leerdam met het hoofd dicht bij een treffer.

Ajax kan vanmiddag direct van het puntenverlies van Vitesse profiteren. Bij een uitzege op Go Ahead Eagles worden de Arnhemmers op een achterstand van twee punten gezet.

NEC blijft ondanks het gelijkspel onderaan staan in de Eredivisie. Wel komt de Nijmeegse club in punten gelijk met RKC Waalwijk, dat beschikt over een beter doelsaldo. Nooit eerder had een hekkensluiter in de Eredivisie na twintig speelronden maar liefst negentien punten.

SC Cambuur wint nu wel van Heerenveen

SC Cambuur won de Friese derby in eigen huis met 3-1, nadat Heerenveen in september in het Abe Lenstra-stadion had gezegevierd. Elvis Manu, Bartholomew Ogbeche en Jody Lukoki scoorden voor het Leeuwardse Cambuur.

De thuisploeg begon explosief aan het duel. Manu verschalkte doelman Kristoffer Nordfeldt al na vier minuten met een lob, nadat de Heerenveen-defensie had nagelaten in te grijpen. De Nigeriaanse debutant Ogbeche maakte er een minuut voor rust met een rake kopbal 2-0 van.

Heerenveen wist zich in de tweede helft niet terug in de wedstrijd te knokken tegen het felle Cambuur. Ajax-huurling Lukoki besliste het duel in de 69e minuut op aangeven van Manu met de 3-0. Eredivisie-topscorer Alfred Finnbogason zorgde met een intikker in de 85e minuut voor het slotakkoord.

Cambuur klimt door de zege naar plek dertien, met drie punten meer dan hekkensluiter NEC. Heerenveen blijft vijfde met zes punten achterstand op nummer vier Feyenoord. (Novum)