Thaise demonstranten blokkeren stembureaus - protestleider gedood

Thaise anti-regeringsdemonstranten zijn buiten een stembureau in Narathiwat, Zuid-Thailand, verzameld om stemmers tegen te houden die naar binnen willen. Foto AFP / Madaree Tohlala

Thaise demonstranten die het vertrek van de regering willen, hebben stembureaus in Bangkok en andere delen van het land geblokkeerd. Dat meldt persbureau AP. Het zijn de zoveelste confrontaties in weken van protesten tegen de regering van premier Yingluck Shinawatra. Ondanks dat de verkiezingen officieel pas op 2 februari zijn, kon vandaag kon in sommige delen van Thailand al worden gestemd voor een nieuw parlement.

De demonstranten bestormden echter tientallen stembureaus, sloten deuren en poorten af met kettingen en zorgden er zo voor dat honderdduizenden stemmers, die in aanloop naar de omstreden verkiezingen vandaag al wilden stemmen, hun stem toch niet konden uitbrengen. Zo’n 2,16 miljoen van de in totaal 49 miljoen stemmers hadden zich gemeld om vandaag al te stemmen. In totaal moesten 45 van de 152 stembureaus in het hele land gesloten worden door de blokkades. Eerder hadden de oppositieleiders juist gezegd de verkiezingen niet te zullen blokkeren.

Update 9.30 uur: Bij de protesten in Bangkok is een man om het leven gekomen. Volgens de politie gaat het om een van de protestleiders, Suthin Taratin, schrijft persbureau Reuters. Hij werd neergeschoten bij de blokkade van een stembureau. Zeker vijf anderen raakten gewond. Door wie de man werd doodgeschoten, is nog niet duidelijk.

Betogers willen nog geen verkiezingen

Onze correspondent in Zuidoost-Azië, Melle Garschagen, legde eerder kort uit waarom de actievoerders, verrassend genoeg, tégen de huidige democratie in Thailand en dus tegen de verkiezingen zijn:

“Zoals het er nu voor staat, worden er verkiezingen gehouden op 2 februari. Die worden dan gewonnen door Yingluck - en volgens velen dus ook door haar broer. Dus blijft de macht waar die nu is. De betogers eisen dat er voor die datum iets verandert: demonstratieleider Suthep wil dat een niet-gekozen volkscomité van wijzen Thailand bestuurt.”

Dat comité zou eerst de corruptie moeten tegengaan voordat er opnieuw wordt gestemd.

Betogers willen aftreden Shinawatra

Het is al lang onrustig in Thailand. Anti-regeringsdemonstranten en oppositie willen dat premier Shinawatra - de zus van oud-premier Thaksin - aftreedt, dat haar regering wordt vervangen en dat het politieke systeem wordt hervormd. Thaksin werd in 2006 door het leger afgezet wegens corruptie en verblijft in zelfverkozen ballingschap in Dubai. Volgens de oppositie heeft hij via zijn zus nog steeds de touwtjes in handen. De woede onder de bevolking laaide op toen Yingluck in oktober een amnestiewet voorstelde waarmee Thaksin weer terug zou kunnen keren naar Thailand.

Begin december heeft Yingluck daarom na wekenlange demonstraties het parlement ontbonden en nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Sindsdien leidt ze een overgangsregering. Daarmee zijn de protesten echter niet opgehouden, en er vallen nog steeds gewonden. De Thaise kiescommissie én de demonstranten riepen op de verkiezingen uit te stellen, maar de regering wil doorzetten. Vanwege de aanhoudende onrust is de noodtoestand afgekondigd.

    • Anouk van Kampen