Terugkijken: de winnaar van de Zilveren Camera in Fotostudio de Jong

Vanmiddag won ze als eerste vrouw de Zilveren Camera, gisteren was ze te gast bij het VPRO-programma Fotostudio de Jong. Daar vertelde Ilvy Njiokiktjien over hoe ze te werk is gegaan rond de begrafenis van Nelson Mandela - tussen honderden collega’s - waar ze ook de prijswinnende foto maakte.

Njiokiktjien, geboren in 1984, werd vooral bekend door haar fotoseries in Afrika. Internationaal brak ze door met een serie Afrikaner Bloed, waarin ze blanke Zuid-Afrikanen toont die zich voorbereiden op een door hen verwachte burgeroorlog. Toen Nelson Mandela op 5 december overleed, kwam ze net terug uit Zuid-Afrika, waar ze 2,5 week op reportage was geweest. Meteen stapte ze weer op het vliegtuig terug.

“Ik volg Zuid-Afrika al sinds 2007. Ik ga er al een aantal jaar heel vaak heen. Ik heb ik de loop der jaren ontzettend veel verhalen gemaakt die een connectie hebben met Mandela. Al die jaren heeft hij er doorheen geweven gezeten. Toen overleed hij en het eerste wat ik dacht was: ik moet er heen, ik ga gewoon.”

In de uitzending komt ook de foto langs waarop de kist van Nelson Mandela te zien is die door de straten van Pretoria wordt gereden.

De Jong: Is een mooie foto.
Njiokiktjien: “Ik heb hem ingestuurd voor de Zilveren Camera.
De Jong: “Ik ben benieuwd.”
Njiokiktjien: “Je weet het nooit.”

Bekijk het item met Ilvy Njiokiktjien vanaf 29:30

    • Lex Boon