Snowden: NSA bespioneert ook buitenlandse bedrijven

Snowden tijdens het interview met de Duitse zender ARD. Screenshot interview ARD

De Amerikaanse geheime dienst (NSA) houdt zich ook bezig met het bespioneren van buitenlandse bedrijven. Dat zegt klokkenluider en voormalig NSA-medewerker Edward Snowden in een interview met de Duitse omroep ARD.

Voorafgaand aan de uitzending van het interview vanavond deed de zender een verklaring uitgaan waarin Snowden wordt geciteerd en is een fragment uit het interview gepubliceerd. Daarin zegt Snowden dat als een bedrijf als Siemens informatie zou hebben waarbij de Verenigde Staten baat zouden hebben - maar die niks met nationale veiligheid te maken heeft - de NSA die informatie toch zou gebruiken. ARD geeft verder geen details en het is onduidelijk wat de NSA precies met zulke informatie zou doen. Eerder gaf de NSA volgens ARD juist aan geen bedrijven te bespioneren.

https://www.youtube.com/watch?v=BVW1laVQygc

In het interview zegt Snowden volgens ARD ook dat Amerikaanse regeringsambtenaren hem willen doden. Hij verwijst daarbij naar de site Buzzfeed, die vorige week een artikel publiceerde waarin Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen onder andere zeiden dat ze Snowden graag “een kogel door de kop” zouden jagen.

Snowden lekte geheime informatie over het uitgebreide afluisterprogramma van de NSA. Hij heeft asiel gekregen in Rusland.

    • Anouk van Kampen