Oppositie gelast massale protesten in Oekraïne af om begrafenis

Tenten van anti-regeringsdemonstranten op het Onafhankelijkheidsplein in het centrum van Kiev. Vandaag werden weer grote demonstraties verwacht. Foto Reuters / Vasily Fedosenko

De Oekraïense oppositieleider Arseni Jatsenjoek werd gisteren door president Viktor Janoekovitsj een premierschap aangeboden, maar dat blijkt niet genoeg om de massale demonstraties in het land te sussen. Vannacht gingen de gewelddadigheden door en vandaag worden opnieuw grote protesten verwacht, zo meldt persbureau AP.

Update 14.30 uur: De massale demonstratie van vanmiddag is afgelast, meldt AP. De oppositie wil daarmee een eerbetoon leveren aan een omgekomen demonstrant, waar vandaag de begrafenis van is. Hij kwam afgelopen week om het leven bij een botsing met de politie. De 25-jarige Mikhail Zhiznevsky overleed woensdag aan schotwonden. Op het Onafhankelijkheidsplein in het centrum van Kiev, waar de demonstranten een tentenkamp hebben opgezet en waar zich al duizenden mensen hadden verzameld voor de demonstratie, vindt vandaag de herdenkingsdienst voor Zhiznevsky plaats.

Gisteren gingen demonstranten weer massaal de straat op. Janoekovitsj stelde daarom gisteravond, in een poging de demonstranten hun zin te geven, voor Jatsenjoek premier van het land te maken. Jatsenjoek accepteerde het aanbod niet, maar zei wel dat de oppositie klaar is om het land te leiden. Een premierschap vinden hij en de overige demonstranten dus niet voldoende.

In reactie op het nieuws bezette een aantal demonstranten vannacht een regeringsgebouw in Kiev waar de politie schuilde. Ze gooiden brandbommen naar het gebouw. Pas later in de nacht lieten ze de agenten gaan. Ook vandaag zouden demonstranten opnieuw de straat op gaan rond half twee. De verwachting was dat de opkomst, net als bij eerdere demonstraties op zondag, extra hoog zou zijn.

Al weken grote protesten in Oekraïne

Er zijn al weken grootschalige protesten gaande in Oekraïne, die regelmatig gewelddadig oplaaien. De protesten braken eind vorig jaar uit omdat Janoekovitsj weigerde een samenwerkingsovereenkomst met de Europese Unie te ondertekenen. In plaats daarvan zocht de president toenadering tot Rusland.

Bij de protesten zijn sindsdien al meerdere doden gevallen, al is onduidelijk hoeveel omdat regering en oppositie andere aantallen aanhouden. Janoekovitsj beloofde vrijdag de onlangs door het parlement aangenomen omstreden wetten, die demonstreren in Oekraïne bemoeilijken, aan te passen en volgende week dinsdag zijn kabinet te herschikken. De demonstranten willen echter dat hij simpelweg aftreedt. Dat lijkt Janoekovitsj voorlopig niet van plan.

    • Anouk van Kampen