Onrust Oekraïne verspreidt zich naar het oosten van het land

Gemaskerde mannen met honkbalknuppels bij een anti-overheidsdemonstratie in Dnjepropetrovsk, de derde stad van Oekraïne. Foto Reuters

De protesten in Oekraïne tegen de regering van president Viktor Janoekovitsj lijken zich steeds verder uit te breiden naar het oosten van het land. Dat meldt de BBC op basis van Oekraïense media. In het Europees-gezinde westen van het land wordt al maanden geprotesteerd. Het oosten heeft van oudsher meer op met Rusland, en met Janoekovitsj, en de nieuwe protesten daar zijn dan ook slecht nieuws voor de president.

NRC-redacteur Hubert Smeets, die op dit moment in Oekraïne is:

“Er is bijna geen provinciehoofdstad waar het bestuursapparaat op dit moment niet wordt bestormd of geblokkeerd of wat dan ook. Afgaande op televisiebeelden van het (niet regeringsgezinde) kanaal 24 lijkt de Maidan, het aanvankelijk vreedzame burgerprotest tegen de regering, ook in het Russisch-talige Oosten nu ‘momentum’ te krijgen.”

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt de onrust in het oosten aangejaagd door de oppositie. Tegenstanders van Janoekovitsj zouden ‘provocateurs’ naar het oosten sturen om daar problemen te veroorzaken, zei het ministerie tegen persbureau Interfax.

Op het Onafhankelijksplein in Kiev was het vandaag rustiger. Daar werd een geplande demonstratie omgezet in een herdenkingsdienst voor een demonstrant die vorige week om het leven kwam. Bekijk de korte reportage van de NOS over ‘de gespannen rust’ in Kiev vandaag:

Update 23.16 uur: Betogers in Kiev hebben het ministerie van Justitie bezet, meldt het Franse persbureau AFP. De demonstranten sloegen ruiten in om binnen te komen. De autoriteiten leken niet onmiddellijk in te grijpen.

Al weken grote protesten in Oekraïne

Er zijn al weken grootschalige protesten gaande in Oekraïne, die regelmatig gewelddadig oplaaien. De protesten braken eind vorig jaar uit omdat Janoekovitsj weigerde een samenwerkingsovereenkomst met de Europese Unie te ondertekenen. In plaats daarvan zocht de president toenadering tot Rusland.

Bij de protesten zijn sindsdien al meerdere doden gevallen, al is onduidelijk hoeveel omdat regering en oppositie andere aantallen aanhouden. Janoekovitsj beloofde vrijdag de onlangs door het parlement aangenomen omstreden wetten, die demonstreren in Oekraïne bemoeilijken, aan te passen en volgende week dinsdag zijn kabinet te herschikken. De demonstranten willen echter dat hij simpelweg aftreedt. Dat lijkt Janoekovitsj voorlopig niet van plan.

    • Lex Boon